Dreptul muncii

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.95

nivel: Facultate

In completare, problematica uceniciei isi gaseste reglementarea in Hotararea Guvernului nr. 234/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Unele dintre aceste tipuri de contracte de munca se pot combina. De exemplu, se poate incheia un contract in timp partial pe durata determinata, sau un contract pe durata determi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul muncii

In completare, problematica uceniciei isi gaseste reglementarea in Hotararea Guvernului nr. 234/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca. Unele dintre aceste tipuri de contracte de munca se pot combina. De exemplu, se poate incheia un contract in timp partial pe durata determinata, sau un contract pe durata determinata incheiat prin agent de munca temporara; munca la domiciliu poate fi prestata atat in baza unui contract de munca pe durata nedeterminata, cat si a unui contract de munca incheiat pe durata determinata etc.

Raporturile juridice in temeiul carora se presteaza munca nu se limiteaza insa la cele intemeiate pe contractul individual de munca. Ele sunt numeroase si diverse. Nu toate presupun o angajare in munca. Unele fac parte din categoria raporturilor de munca, altele sunt raporturi juridice civile, unele au la baza un contract, altele nu, unele sunt guvernate de legislatia muncii, altele nu. Iata cateva dintre raporturile juridice in temeiul carora se mai poate presta munca:

raporturi bazate pe contracte civile, incheiate in temeiul Codului civil. Nu mai exista nici o limita minima in privinta duratei timpului de lucru in cazul contractelor individuale de munca, ceea ce restrange considerabil sfera posibilitatii incheirii de contracte civile de prestari-servicii. raporturi bazate pe conventii civile, incheiate in temeiul unor legi speciale. Astfel, Normele metodologice privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 400/2003, prevad in art. 22 ca "activitatea de management de proprietate si management financiar se asigura fie de catre persoane fizice angajate prin contracte individuale de munca sau prin conventii civile de prestari servicii, fie de persoane juridice, prin contracte de administrare, in functie de hotararea adunarii generale a proprietarilor".

raporturi bazate pe un contract de voluntariat
Reglementarea acestui tip de activitate se gaseste in Legea voluntariatului nr. 195/2001, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 58/2002. Este vorba despre munca neremunerata, prestata in interes public. raporturile de serviciu ale functionarilor publici.
Functionarii publici nu sunt salariati, munca prestata de ei nu este reglementata prin Codul muncii, ci prin Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, cu modificarile ulterioare, precum si prin anumite statute speciale, aplicabile anumitor categorii de functionari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.