Dreptul la viata

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.88

nivel: Facultate

Interzicerea pedepsei cu moartea de catre Constitutia Romaniei exprima tendinta dominanta in lume, prezenta in documentele juridice, politice si sociologice, de inlaturare a acestei sanctiuni. Pedeapsa cu moartea este nu numai o incalcare a drepturilor naturale ale omului, dar este prin natura sa o cruzime ce foarte rar s-a dovedit dreapta si niciodata eficienta, sustin unii autori. Mai mult, ea p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul la viata

Interzicerea pedepsei cu moartea de catre Constitutia Romaniei exprima tendinta dominanta in lume, prezenta in documentele juridice, politice si sociologice, de inlaturare a acestei sanctiuni. Pedeapsa cu moartea este nu numai o incalcare a drepturilor naturale ale omului, dar este prin natura sa o cruzime ce foarte rar s-a dovedit dreapta si niciodata eficienta, sustin unii autori. Mai mult, ea produce efecte ireparabile, istoria dovedind ca de foarte multe ori a fost efectul unor grave erori judiciare si ca nu totdeauna a pedepsit ceea ce trebuia astfel pedepsit.

Modul de reglementare in art. 22 pct. 3 din Constitutia Romaniei prin care se interzice pedeapsa cu moartea, nu admite nici o exceptie, cum ar fi cea pe timp de razboi. In Constitutia Italiei, pedeapsa cu moartea este interzisa, "cu exceptia cazurilor prevazute de legile militare pe timp de razboi." De asemenea, spre deosebire de Constitutia Romaniei, Protocolul nr. 6 al Constitutiei Europene a Drepturilor Omului prevede in art. 2, o exceptie de la abolirea pedepsei cu moartea si anume "pedeapsa cu moartea in timp de razboi". Interzicerea pedepsei cu moartea cu mentinerea exceptiei pe timpul razboiului, se regaseste si in Constitutia Spaniei (art. 15).

Este adevarat ca nimeni nu doreste razboiul, dar orice stat care se respecta este indreptatit sa ia in calcul si un astfel de risc, si sa-si creeze o legislatie rationala, legislatie care sa serveasca interesele natiunii. Un razboi poate interveni prin surprindere, ceea ce exclude timpul necesar pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa prevada posibilitatea introducerii pedepsei cu moartea in caz de razboi.

Unei astfel de exceptii socotim ca trebuie sa i se gaseasca locul si in Constitutia Romaniei din moment ce in art. 92 pct. 3 si art. 93 al acesteia se vorbeste de "agresiunea armata indreptata impotriva tarii si respectiv, starea de asediu si starea de urgenta", ca ipoteze prevazute in Constitutie a fi reglementate in scop preventiv.
In constitutiile a 1 8 state din cadrul Statelor Unite ale Americii, pedeapsa cu moartea este admisa atat pe timp de pace cat si pe timp de razboi, motivandu-se ca inca nu sunt conditiile necesare pentru interzicerea acesteia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.