Dreptul familiei - relatiile de familie

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.56

nivel: Facultate

Codul familiei in reglementarile sale, in articolele 30-36, privitoare la bunurile sotilor foloseste numai notiunea de bunuri fara nici o alta precizare. Aceasta inseamna ca notiunea de bunuri are si in dreptul familiei intelesul statornicit in dreptul civil, dreptul comun in materie, adica, acela de lucruri matreriale utile omului si susceptibile de apropiere si stapanire juridica, sub forma de d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul familiei - relatiile de familie

Codul familiei in reglementarile sale, in articolele 30-36, privitoare la bunurile sotilor foloseste numai notiunea de bunuri fara nici o alta precizare. Aceasta inseamna ca notiunea de bunuri are si in dreptul familiei intelesul statornicit in dreptul civil, dreptul comun in materie, adica, acela de lucruri matreriale utile omului si susceptibile de apropiere si stapanire juridica, sub forma de drepturi patrimoniale.

Asa fiind, notiunea de bunuri ale sotilor, trebuie privita atat in acceptiunea sa de bunuri corporale, adica de lucruri materiale, cat si in acceptiunea de bunuri necorporale, adica de drepturi subiective patrimoniale. Patrimoniul fiecaruia dintre soti se compune din grupa bunurilor comune ambilor soti si grupa sau masa bunurilor proprii, adica exclusive fiecaruia dintre soti.

Se remarca de aici existenta a trei grupe distincte de bunuri:, o grupa de bunuri comune si doua grupe de bunuri proprii, imprjurare, care rezulta din dipozitiile art. 30 alin. 1 si art. 31 din Codul familiei.
Impartirea bunurilor comune, in timpul casatoriei, se poate face la cererea oricaruia dintre soti sau la cererea creditorilor personali ai oricaruia dintre soti. Potrivit art. 36 din C. fam. alin. 2, bunurile comune pot fi impartite in timpul casatoriei la cererea oricaruia dintre soti.

Numeroasele raporturi patrimoniale care iau fiinta intre soti in timpul casatoriei pot fi cuprinse in trei categorii:
a) raporturi care se nasc cu privire la contributia sotilor la cheltuielile
casniciei;
b) raporturi cu privire la bunurile lor;
c) raporturi privitoare la obligatia reciproca de intretinere.

In general, raporturile patrimoniale dintre soti sunt stabilite prin normele Codului familiei, dar exista si acte juridice pe care sotii le incheie si isi gasesc reglementarea in Codul civil. De altfel, in acele cazuri in care dreptul familiei nu ofera solutii normative proprii acestora, urmeaza a se face aplicarea dispozitiilor dreptului civil.

Bunurile sotilor, in legatura cu care se creeaza raporturile care au cea mai mare pondere in ansamblul relatiilor patrimoniale dintre ei sunt, potrivit Codului familiei, impartite in: bunuri comune, care constituie regula, si bunuri proprii, care constituie exceptia. Aceasta afirmatie isi are temeiul in aceea ca toate bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt prezumate de lege a fi comune.

In schimb, pentru ca un bun sa poata fi considerat propriu al unuia dintre soti, va trebui sa se faca dovada in acest sens. Prezumtia de comunitate are la baza realitatea ca, in mod obisnuit, sotii dobandesc bunuri in timpul casatoriei din veniturile ce sunt rezultatul muncii lor. Legiuitorul a inteles sa acorde prioritate comunitatii de bunuri tocmai datorita faptului ca aceasta este destinata acoperirii sarcinilor rezultate din casatorie, precum si cresterii si educarii copiilor.

Acceptiunea care trebuie conferita notiunii de bunuri, folosita de Codul familiei, este aceea din dreptul civil, in sensul ca ea cuprinde bunurile corporale (mobile si imobile) precum si toate drepturile reale (principale si accesorii) si drepturile de creanta, adica tot ceea ce se afla in circuitul civil. Sunt doua categorii de patrimonii legate de persoana sotului: pe de o parte, categoria bunurilor comune ambilor soti, iar, pe de alta parte, categoria bunurilor proprii fiecaruia.

Art. 30 Codul familiei prevede, in alineatul intai, ca: "Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor", iar prin alineatul al treilea instituie o scutire de dovada in ceea ce priveste bunurile comune al caror caracter este prezumat de legiuitor.

Regula este, deci, ca bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt bunuri comune, insa, prin exceptie sotii au, cum rezulta din prevederile art. 31 Codul familiei, si bunuri proprii, comform art. 31 din C. Fam.

Enumerarea categoriilor de bunuri proprii este limitativa, nemaiputandu-se adauga pe linie verticala alte categorii la cele enumerate de art. 31 Codul familiei. Pe linie orizontala, insa, in cadrul fiecarei categorii in parte, exista posibilitatea extinderii sau a restrangerii sferei bunurilor la care legiuitorul face referire.

Cele doua categorii mari, bunurile comune si proprii, nu trebuie considerate ca delimitate ireversibil, caci, in anumite imprejurari, bunurile comune pot deveni proprii, ca bunaoara prin impartirea lor in timpul casatoriei. Caracterul de bunuri proprii sau comune poate fi schimbat retroactiv, ca in cazul declararii mortii unuia din soti si a rectificarii ulterioare a datei acesteia sau chiar a anularii hotararii declarative de moarte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.