Dreptul executarii sanctiunilor penale

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.58

nivel: Liceu

ART. 1
Legalitatea executarii pedepselor
Executarea pedepselor se realizeaza īn conformitate cu dispozitiile Codului penal, ale Codului de procedura penala si ale prezentei legi.

ART. 2
Temeiul executarii pedepselor
Pedepsele se executa numai īn temeiul hotarārilor judecatoresti de condamnare ramase definitive.

ART. 3
Respectarea dem[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul executarii sanctiunilor penale

ART. 1
Legalitatea executarii pedepselor
Executarea pedepselor se realizeaza īn conformitate cu dispozitiile Codului penal, ale Codului de procedura penala si ale prezentei legi.

ART. 2
Temeiul executarii pedepselor
Pedepsele se executa numai īn temeiul hotarārilor judecatoresti de condamnare ramase definitive.

ART. 3
Respectarea demnitatii umane
Pedepsele se executa īn conditii care sa asigure respectarea demnitatii umane.

ART. 4
Interzicerea supunerii la tortura, tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente
(1) Se interzice supunerea oricarei persoane aflate īn executarea unei pedepse la tortura, la tratamente inumane sau degradante ori la alte rele tratamente.
(2) Īncalcarea prevederilor alin. (1) se pedepseste potrivit legii penale.

ART. 5
Interzicerea discriminarii īn executarea pedepselor
(1) Īn timpul executarii pedepselor este interzisa orice forma de discriminare pe temei de rasa, nationalitate, origine etnica, limba, religie, sex, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine si conditie sociala, vārsta, dizabilitate, boala, infectie HIV/SIDA sau alte temeiuri.
(2) Īncalcarea prevederilor alin. (1) se pedepseste potrivit legii penale.

ART. 6
Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate si judecatorul delegat la compartimentul de executari penale
(1) Presedintele curtii de apel desemneaza, anual, cāte un judecator delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate pentru fiecare penitenciar aflat īn circumscriptia teritoriala a curtii de apel.
(2) Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate supravegheaza si controleaza asigurarea legalitatii īn executarea acestor pedepse si exercita celelalte atributii stabilite prin prezenta lege.
(3) Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, desemnat pentru penitenciarul īn a carui circumscriptie teritoriala se afla un centru de retinere si arestare preventiva sau un centru de arestare preventiva, supravegheaza si controleaza asigurarea legalitatii īn executarea masurilor preventive privative de libertate si exercita celelalte atributii stabilite prin prezenta lege.
(4) Judecatorul delegat la compartimentul de executari penale din cadrul fiecarei instante de executare, desemnat anual de presedintele acestei instante, supravegheaza si controleaza asigurarea legalitatii īn executarea pedepselor neprivative de libertate si exercita celelalte atributii stabilite prin Codul de procedura penala, regulamentul de ordine interioara a instantelor judecatoresti si prin prezenta lege.

TITLUL II
Executarea pedepsei amenzii

ART. 7
Modul de executare a pedepsei amenzii
(1) Executarea pedepsei amenzii īn cazul nerespectarii termenului de achitare integrala a acesteia sau a unei rate, cānd plata amenzii a fost esalonata, se face potrivit dispozitiilor privind executarea silita a creantelor bugetare si cu procedura prevazuta de aceste dispozitii.
(2) Executorii bugetari au obligatia sa comunice instantei de executare, la data achitarii integrale a amenzii, executarea acesteia si sa īnstiinteze instanta cu privire la orice īmprejurare care īmpiedica executarea.

TITLUL III
Executarea masurilor de supraveghere si a obligatiilor dispuse de instanta potrivit Codului penal

ART. 8
Controlul executarii masurilor de supraveghere si a obligatiilor dispuse potrivit Codului penal
(1) Controlul executarii masurilor de supraveghere si a obligatiilor prevazute īn Codul penal, care pot fi dispuse īn cazul suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere si al executarii pedepsei la locul de munca se asigura de judecatorul delegat la compartimentul de executari penale de la instanta de executare, direct sau prin intermediul consilierilor Serviciului de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor, īn circumscriptia caruia se afla domiciliul, resedinta sau locuinta persoanei condamnate ori, dupa caz, sediul unitatii unde aceasta executa pedeapsa la locul de munca.
(2) Pe durata suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere si al executarii pedepsei la locul de munca, persoana condamnata poate solicita asistenta si consiliere, care se acorda, potrivit legii, de consilierii Serviciului de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor.

ART. 9
Sesizarea instantei īn cazul nerespectarii masurilor de supraveghere si a obligatiilor dispuse de instanta
(1) Īn cazul nerespectarii masurilor de supraveghere sau a obligatiilor prevazute īn Codul penal, dispuse īn cazul suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, judecatorul delegat la compartimentul de executari penale, din oficiu sau la propunerea consilierilor Serviciului de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor, sesizeaza instanta de executare īn vederea revocarii suspendarii.
(2) Dispozitiile alin. (1) se aplica īn mod corespunzator si īn cazul nerespectarii obligatiilor prevazute īn Codul penal, dispuse īn cazul executarii pedepsei la locul de munca, cānd este sesizata instanta de executare sau instanta corespunzatoare īn grad instantei de executare īn a carei circumscriptie se afla sediul unitatii unde se executa pedeapsa, īn vederea revocarii acesteia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.