Dreptul de proprietate

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fiind o totalitate de bunuri cei apartin unui proprietar, notiunea de proprietate poate fi folosita in mai multe sensuri. Insa in majoritatea lor proprietatea este un fapt constant si univers in toate tarile si in toate timpurile. Cu cit omul se dezvolta si paseste pe calea progresului, cu atat el simte in inima sa dorinta de a fi proprietar si de a munci zi si noapte spre a atinge scopul. El uit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul de proprietate

Fiind o totalitate de bunuri cei apartin unui proprietar, notiunea de proprietate poate fi folosita in mai multe sensuri. Insa in majoritatea lor proprietatea este un fapt constant si univers in toate tarile si in toate timpurile. Cu cit omul se dezvolta si paseste pe calea progresului, cu atat el simte in inima sa dorinta de a fi proprietar si de a munci zi si noapte spre a atinge scopul. El uita necazul si durerea muncii, cand se gandeste ca rezultatul muncii sale are sa-i dea un patrimoniu care sa-i inlesneasca traiul si sa-l faca neatarnat.

Ideea de proprietate indeamna deci pe om la munca si ii face aceasta munca mai usoara. Proprietatea este deci naturala si necesara omului; fara dansa organizatia sociala este fara neputinta. Sensul invers al acestei notiuni a incercat sa fie demonstrat in socialism, unde proprietatea putea apartine doar statului, iar cea personala trebuia sa dispuna in comunism. Aceasta idee a facut sa dispara simtul de proprietar, stapan si a dus la distrugerea socialismului.
In ansamblu relatiilor de producere alaturi de schimbul de activitate dintre oameni si relatiile repartitie, relatiile de proprietate constituie elementul cel mai important al acestora, baza tuturor celorlalte relatii de productie.

De aceea si dreptul de proprietate trebuie sa fie cunoscut, in toate formele si caracterele sale specifice.
In aceasta lucrare vom analiza notiunea, caracterele, obiectul si subiectul, formele dreptului de proprietate, modalitatile specifice de dobandire a acestora. Deci, dreptul de proprietate in sens subiectiv, reprezinta dreptul individual sau al colectivitatii de a-si apropria mijloacele de productie si produsele rezultate si de a exercita asupra acestora, posesia, folosinta, si dispozitia, in nume propriu si in interes propriu, in cadrul si cu respectarea legislatiei in vigoare.

Articolul 1 al Legii cu privire la proprietate nr. 459 prevede continutul juridic al dreptului de proprietate care il constituie cele trei atribute ce apartin titularului: posesia, folosinta si dispozitia (jus utendi, fruendi et abutendi), atribute acordate si aparate fata de orice incalcare prin norme juridice.
Posesia, ca atribut al dreptului de proprietate, implica, din partea titularului dreptului, exercitiul unei stapaniri efective asupra bunului in materialitatea sa, din punct de vedere fizic sau economic, direct sau mijlocit, la locul asezarii permanente a persoanei sau in orice alta parte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.