Dreptul de autor

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.93

nivel: Liceu

Cele doua premize fundamentale pe care se bazeaza dreptul de autor se gasesc in drepturile fundamentale ale omului, consemnate ca atare in Declaratia universala a drepturilor omului: "1. Fiecare are dreptul la protectia intereselor morale si materiale ce decurg din orice productie stiintifica, literara sau artistica al carui autor este; 2. Orice persoana are dreptul sa ia parte in mod l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul de autor

Cele doua premize fundamentale pe care se bazeaza dreptul de autor se gasesc in drepturile fundamentale ale omului, consemnate ca atare in Declaratia universala a drepturilor omului: "1. Fiecare are dreptul la protectia intereselor morale si materiale ce decurg din orice productie stiintifica, literara sau artistica al carui autor este; 2. Orice persoana are dreptul sa ia parte in mod liber la viata culturala a societatii, sa se bucure de arte si sa participe la progresul stiintific si la binefacerile ce rezulta de aici;" Din aceste premize decurg cele doua ratiuni importante care au condus la instituirea dreptului de autor in societatea moderna.

In primul rand pentru ca autorul sa poata ramane stapan pe folosinta care este data operei sale si sa poata pretinde, in aceasta calitate, o remuneratie... Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, precum si asupra altor opere de creatie intelectuala este recunoscut si garantat in conditiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial.(2) Opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunostinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar neterminata .

Recunoasterea drepturilor prevazute in prezenta lege nu prejudiciaza si nu exclude protectia acordata prin alte dispozitii legale.
Subiectul dreptului de autor
Este autor persoana fizica sau persoanele fizice care au creat opera.
In cazurile expres prevazute de lege, pot beneficia de protectia acordata autorului persoanele juridice si persoanele fizice altele decat autorul. Calitatea de subiect al dreptului de autor se poate transmite in conditiile legii.

Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica.
Cand opera a fost adusa la cunostinta publica sub forma anonima sau sub un pseudonim care nu permite identificarea autorului, dreptul de autor se exercita de catre persoana fizica sau juridica ce o face publica numai cu consimtamantul autorului, atat timp cat acesta nu-si dezvaluie identitatea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.