Dreptul comertului international

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Prin metoda sa de a raporturilor juridice comerciale, Dreptul Comertului
International recurge la norme de drept privat. De retinut un aspect foarte important: in raporturile juridice comerciale, subiectele se afla pe pozitie de egalitate juridica, unele fata de altele. Chiar si statul, in cadrul acelorasi raporturi, se manifesta ca subiect de drept privat - de jure gestionis, cu alte cuvin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul comertului international

Prin metoda sa de a raporturilor juridice comerciale, Dreptul Comertului
International recurge la norme de drept privat. De retinut un aspect foarte important: in raporturile juridice comerciale, subiectele se afla pe pozitie de egalitate juridica, unele fata de altele. Chiar si statul, in cadrul acelorasi raporturi, se manifesta ca subiect de drept privat - de jure gestionis, cu alte cuvinte pozitia sa juridica este egala cu a celeilalte parti, indiferent daca aceasta este o persoana fizica sau juridica, ce apartine unui alt stat.

Tinand cont de deosebita importanta in actuala conjunctura mondiala a
relatiilor comerciale internationale, concurenta, componenta intrinseca a acestor relatii, imbraca mai multe forme, cum ar fi: concurenta loiala, concurenta neloiala, conventia anticoncurentiala. Sa zabovim un moment asupra acestor forme de concurenta cu valori practice deosebit de importante. Functiile concurentei loiale Avand in vedere ca din totdeauna concurenta loiala este unul dintre principiile fundamentale ale Dreptului Comertului International, expresia liberalismului economic, ea are functii importante in evolutia relatiilor
comerciale internationale, dintre care exemplificam:

Principiul libertatii conventiilor; evidentiaza ca raporturile juridice
de comert international se concretizeaza, in cele din urma, in contracte
comerciale internationale si titluri de valoare. Ambele sunt manifestari
indubitabile de vointa juridica a partilor contractante, ale carei limite sunt stabilite de dispozitiile legale, aflate in vigoare la momentul respectiv. e) Contractele de comert international au putere de lege intre partile contractante; si acest lucru este firesc, intrucat libertatea contractuala le permite partilor sa stabileasca, de comun acord, cu respectarea dispozitiilor legale, natura si conditiile contractului, pe care apoi sunt obligate sa le respecte intocmai.

f) Principiul bunei-credinte actioneaza in domeniul incheierii si derularii contractelor de comert international si are o importanta covarsitoare. Principiul pretinde ca orice conventie trebuie sa fie efectuata cu "bona fides", iar partile contractante sa nu recurga la uzante necinstite, dand dovada de concurenta neloiala. In cazul in care se constata, din partea unui contractant, reaua-credinta, el va suporta rigorile legii, foarte aspre in acest sens.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.