Dreptul civil - caractere juridice

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.37

nivel: Facultate

Revocarea donatiei pentru ingratitudine
Acest motiv de revocare reprezinta consecinta incalcarii obligatiei de recunostinta. obligatia respectiva nu poate justifica exercitarea unei actiuni pentru indeplinirea ei pe cale silita, dar poate constitui temei pentru o desfiintare a donatiei. Sunt revocabile pentru ingratitudine atat donatiile ostensibile, cat si cele deghizate, cele indirecte, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul civil - caractere juridice

Revocarea donatiei pentru ingratitudine
Acest motiv de revocare reprezinta consecinta incalcarii obligatiei de recunostinta. obligatia respectiva nu poate justifica exercitarea unei actiuni pentru indeplinirea ei pe cale silita, dar poate constitui temei pentru o desfiintare a donatiei. Sunt revocabile pentru ingratitudine atat donatiile ostensibile, cat si cele deghizate, cele indirecte, precum si darurile manuale.

Cand un bun a fost donat mai multor persoane si numai una se face vinovata de ingratitudine sanctiunea opereaza numai impotriva acesteia Cand un bun a fost donat mai multor persoane si numai una se face vinovata de ingratitudine sanctiunea opereaza numai impotriva acesteia.

Cauzele de revocare
Potrivit art. 831 C.civ. donatiile sunt revocabile pentru ingratitudine, in urmatoarele situatii:
- daca donatarul a atentat la viata donatorului;
savarsirea de catre donatar de delicte, cruzimi sau injurii grave fata de donator
- refuzul de alimente

Caracterul judiciar al revocarii
Actiunea in revocare
Si revocarea donatiei pentru ingratitudine, la fel ca cea pentru neindeplinirea sarcinilor, are caracter judiciar, art.832 C. Civ. care prevede ca "revocarea donatiei nu se face de drept niciodata", fiind aplicabil si in acest caz. Este nevoie deci, pentru a se obtine revocarea, de intentarea unei actiuni in justitie.

Termenul in care poate fi introdusa aceasta actiune este mentionat in articolul 833 Cod civil. Se prevede ca "cererea de revocare pentru ingratitudine trebuie facuta in termen de un an din ziua faptului, sau din ziua cand donatorul a cunoscut faptul" Calcularea termenului nu implica dificultati in cazul unui fapt de ingratitudine instantaneu. Termenul va curge din acest moment sau daca donatorul nu a cunoscut faptul de ingratitudine, din momentul cunoasterii lui.

Daca donatorul a decedat inainte de a cunoaste faptul de ingratitudine, pentru mostenitori termenul de un an va curge de la data cand ei au cunoscut acest fapt. in cazul faptelor de ingratitudine ce se prelungesc in timp, ca de exemplu in cazul refuzului de alimente, termenul curge de la momentul cand fastul de ingratitudine a incetat .

Revocarea donatiei pentru survenienta de copil
Conform legii, donatia se revoca de drept in cazul in care donatorul nu avea nici-un copil sau alt urmas in momentul incheierii contractului de donatie dar, dupa acest moment i se naste un copil din casatorie sau din afara casatoriei (legitim sau nelegitim). Aceasta revocare se produce mai mult in interesul copilului.

Capacitatea juridica a partilor
Incapacitati de a dispune si de a primi donatii
In privinta capacitatii de folosinta legiuitorul prevede anumite incapacitati:
- Incapacitati de a dispune - potrivit articolului 806 C. civ., modificat prin art. 129 alin. 1 - 3, 105 si 107 C. fam., minorii si persoanele aflate sub interdictie judecatoreasca nu pot dona nici macar cand exista incuviintarea reprezentantului legal si al autoritatii tutelare, cu exceptia darurilor obisnuite facute de minori cu diferite ocazii, daruri care nu afecteaza substantial patrimoniul donatorului.

In favoarea tutorelui, minorul nu poate dispune prin donatie nici dupa ce a ajuns la majorat, cat timp autoritatea tutelara n-a dat tutorelui descarcare pentru gestiunea sa (art. 809 C. civ. si art. 141 C. fam.). De la aceasta regula face exceptie situatia cand tutorele este ascendentul minorului.

Incapacitati de a primi - Nu pot primi donatii persoanele neconcepute (art. 808 C. civ. ) si organizatiile care nu au dobandit personalitate juridica. Copilul neconceput poate primi o donatie numai indirect daca donatorul gratifica pe cineva cu un bun, impunand sarcina ("obligatia"), de a transmite dreptul de proprietate asupra acelui bun copilului care se va naste.

In privinta structurilor organizatorice(mai cu seama organizatiile non-profit) acestea vor putea primi donatii (chiar in timpul constituirii) daca aceste donatii sunt absolut necesare pentru dobandirea personalitatii juridice. Practic, este vorba despre o capacitate de folosinta anticipata momentului constituirii, capacitate legata numai de acele acte si conditii necesare constituirii(de exemplu: necesitatea patrimoniului propriu).

Nu pot primii donatii strainii si apatrizii daca obiectul donatiei este un teren (art. 41 alin. 2 din Constitutie). Nu pot primii donatii medicii si farmacistii de la persoanele care au fost tratate, ingrijite medical, de acestia inaintea mortii. Interdictia se refera si la preotii care au fost in preajma bolnavului(donator) facandu-I slujbe si alte practici religioase (art. 810 alin. 1 si 3 C. civ. ).

Nu fac parte din aceasta categorie donatiile remuneratorii pentru serviciile intreprinse de donatar (art. 810 alin. 2 C. civ. ) in favoarea donatorului. De exemplu, persoana care l-a ingrijit pe donator in sensul ca I-a facut menajul sau alte servicii casnice poate fi gratificata de catre donator.

Forma contractului de donatie
Donatiile se incheie in forma autentica (potrivit articolului 813 C. civ.). Cerinta formei autentice constituie o masura speciala de protectie a donatorului care dispune in mod actual si irevocabil de un drept, fara o contraprestatie. Sanctiunea nerespectarii formei autentice este nulitatea absoluta. Forma inscrisului autentic este deci o conditie "ad validitatem", nulitatea putand fi invocata de orice persoana, chiar si din oficiu de catre instanta de judecata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.