Dreptul adminstrativ, ramura a dreptului public

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.36

nivel: Facultate

A. Ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale care formeaza obiectul administratiei publice reprezinta dreptul aplicabil administratiei publice.
Dreptul administrativ este anterior dreptului constitutional si nu neaparat,dreptul administrativ este legat numai de aparitia Constitutiilor,care sunt cunoscute ca fiind mult mai tinere decat regulile de drept administrativ.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul adminstrativ, ramura a dreptului public

A. Ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale care formeaza obiectul administratiei publice reprezinta dreptul aplicabil administratiei publice.
Dreptul administrativ este anterior dreptului constitutional si nu neaparat,dreptul administrativ este legat numai de aparitia Constitutiilor,care sunt cunoscute ca fiind mult mai tinere decat regulile de drept administrativ.

Dreptul administrativ are o vechime comparabila cu cea a dreptului civil
Desprinderea dreptului administrativ din dreptul public(unde era plasat alaturi de dreptul constitutional),in majoritatea tarilor Europei in secolul al XIX -lea apare ca o separare de drept si nu ca act de nastere al unei noi ramuri de drept.
Momentul sec. XIX reprezinta momentul constituirii ramurii stiintei dreptului administrativ care are ca obiect cercetarea unor anumite norme ale dreptului public .

(aceasta numai in Europa)
Si in prezent,in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord,dreptul administrativ se preda in facultatile de drept impreuna cu dreptul constitutional sub denumirea de "DREPT CONSTITUTIONAL SI ADMINISTRATIV" . Dreptul administrativ este definit ca fiind "ramura dreptului public care reglementeaza structura,puterile,obligatiile,drepturile si responsabilitatile variatelor organe ale guvernarii,care sunt angajate in administratie. Mai sintetic,dreptul administrativ este dreptul referitor la administratia publica

Particularitati ale dreptului administrativ in S.U.A
Teza dupa care in tarile anglo-saxone nu exista un drept administrativ,in sensul dreptului administrativ francez,este sustinuta si de autorii nord-americani.Cu toate acestea,nu se poate spune ca americanii au negat existenta unui drept administrativ,ca drept Exista o conventie a oamenilor de stiinta,potrivit careia formarea primei agentii independente(1887) - Comisia Comerciala Interstatala (I.C.C.) - reprezinta momentul nasterii dreptului administrativ american,in sensul modern al termenului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.