Dreptul administrativ si stiinta administratiei

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.99

nivel: Facultate

Normele de drept administrativ sunt acele norme juridice care reglementeaza raporturile sociale aparute in cadrul activitatii autoritatilor administratiei publice centrale si locale. CLASIFICARE : In functie de criteriul obiectului de reglementare, normele de drept administrativ pot fi impartite in: a) norme care reglementeaza organizarea autoritatilor si serviciilor administratiei publice central[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul administrativ si stiinta administratiei

Normele de drept administrativ sunt acele norme juridice care reglementeaza raporturile sociale aparute in cadrul activitatii autoritatilor administratiei publice centrale si locale. CLASIFICARE : In functie de criteriul obiectului de reglementare, normele de drept administrativ pot fi impartite in: a) norme care reglementeaza organizarea autoritatilor si serviciilor administratiei publice centrale si locale; b) norme care reglementeaza functionarea autoritatilor si serviciilor administratiei publice centrale si locale;

c) norme care reglementeaza relatiile persoanelor fizice, persoanelor juridice si ale altor organisme nonguvernamentale, cu autoritatile administrative. In functie de sfera de cuprindere : a) norme generale ; b) norme speciale ; c) norme exceptionale. Dupa criteriul caracterului conduitei pe care o prescriu : a) norme onerative - prescriu in mod expres obligatia de a savarsi o actiune; b) norme prohibitive - interzic savarsirea unei actiuni; c) norme permisive - fara a obliga sau interzice in mod categoric o actiune, prevad posibilitatea ca subiectul sa-si aleaga singur o conduita, cu respectarea ordinii de drept.

Normele dreptului administrativ, ca orice norme juridice, cuprind cele trei elemente: ipoteza, dispozitia si sanctiunea. Ipoteza cuprinde conditiile, imprejurarile sau faptele in raport cu care se aplica si subiectele la care se refera dispozitia, precum si alte elemente care contribuie la intelegerea prevederilor normei: principii, scopuri, intelesul unor termeni. Dispozitia este partea cea mai importanta a normei juridice si se refera la conduita pe care trebuie sa o aiba cei carora li se adreseaza.

Dispozitia prevede fie obligatia de a infaptui unele actiuni, fie obligatia de a se abtine de la infaptuirea anumitor actiuni, dupa cum poate sa le permita, sa le recomande sau sa le stimuleze. Sanctiunea normei de drept administrativ cuprinde urmarile juridice care decurg in cazul nerespectarii normei.In sistemul de drept romanesc, izvoarele scrise ale dreptului administrativ se impart in : a) LEGI ; b) ACTE NORMATIVE EMISE PE BAZA SI IN VEDEREA EXECUTARII LEGILOR .

LEGEA este actul normativ elaborat de catre Parlament, organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legislativa a tarii, care, reglementand cele mai importante relatii sociale, dispune de o forta juridica superioara celorlalte acte normative, ce i se conformeaza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.