Dreptul - Fisa de evaluare

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.73

nivel: Gimnaziu

Domnul Petre Laurentiu este Avocat al Poporului. Timp de mai multe saptamani a studiat problema locuitorilor din satul Botea, judetul Hunedoara, care iarna sunt complet izolati de restul lumii. Datorita zapezii, drumurile devin impracticabile, nu exista electricitate si nici posturi telefonice. Practic, primavara, doar postasul le mai aduce oamenilor vesti, si acesta, rar, atuncicand se incumeta s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptul - Fisa de evaluare

Domnul Petre Laurentiu este Avocat al Poporului. Timp de mai multe saptamani a studiat problema locuitorilor din satul Botea, judetul Hunedoara, care iarna sunt complet izolati de restul lumii. Datorita zapezii, drumurile devin impracticabile, nu exista electricitate si nici posturi telefonice. Practic, primavara, doar postasul le mai aduce oamenilor vesti, si acesta, rar, atuncicand se incumeta sa strabata pe jos, prin nameti, drumul pana in sat.

Practic, primavara, doar postasul le mai aduce oamenilor vesti, si acesta, rar, atuncicand se incumeta sa strabata pe jos, prin nameti, drumul pana in sat. Oamenii au probleme cu aprovizionarea, nu pot primi asistenta medicala sau sprijin in caz de nevoie. De aceea, multi locuitori ai satului au plecat in alte localitati, unde pot sa beneficieze de binefacerile civilizatiei.

Domnul Petre s-a hotarat sa se adreseze autoritatilor indreptatite sa intervina, deoarece este in afara oricarei indoieli faptul ca, in vreme de iarna, locuitorii din satul Botea nu se pot bucura de drepturile si libertatile pe care le au in calitate de cetateni ai statului roman.

•Ce probleme au locuitorii satului Botea?
- Din cauza zapezii, drumurile devin impracticabile si nu mai exista electricitate si posturi telefonice.
•Ce drepturi nu le pot fi asigurate in vreme de iarna?

- Nu le pot fi asigurate drepturile la informare, datorita lipsei de electricitate si posturi telefonice si la libera circulatia, deoarece drumurile sunt inzapezite.
•Cine este responsabil de faptul ca nu le sunt asigurate anumite drepturi?
- De vina sunt autoritatile locale care nu le pot oferi drepturile si libertatile pe care le au in calitate de cetateni ai statului roman, locuitorilor din Botea.

•Ce solutie au gasit satenii la problemele lor? Ce solutie a gasit Avocatul Poporului?
- Satenii pleaca in alte localitati unde pot beneficia de binefacerile civilizatiei. Avocatul Poporului s-a adresat autoritatilor indreptatite sa intervina in acest caz.
•Ce responsabilitati are Avocatul Poporului?
-Avocatul Poporului trebuie sa reprezinte o comunitate de oamenii in fata autoritatilor locale.

EXERCITII

1/38 Faptul ca o persoana poate dispune de ea insasi justifica refuzul unor oameni de a accepta tratemente medicale? Explicati.
- Da o persoana dispune de ea insasi, deoarece ea are libertatea de alege ce i se pare ei ca e bine.

2/38 Orice persoana dispune de ea insasi, de corpul sau. Sunt insa si situatii in care autoritatile trebuie sa intervina si sa impuna persoanelor masuri menite sa-i protejeze pe ceilalti. Care dintre urmatoarele masuri pot fi impuse de catre autoritati in acest scop?
•Vaccinarea copiilor in colectivitati;
•Examenul de sanatate in caz de casatorie;

•Masuri de combatere a toxicomaniei;
•Interzicerea fumatului in diferite locuri publice;
•Transfuziile.

Toate ar trebui impuse de catre autoritati deoarece vaccinarea previne contaminarea cu niste boli care ne pot afecta, interzicerea fumatului in locuri publice este bine deoarece uni oameni nu prefera sa fumeze si inhalarea aclor gaze nocive ii pot afecta si transfuziile ar trebui reduse si inaite de a face o transfuzie donatorului ii trebuiesc facute o serie de analize mai desfasurate pentru a nu pune in pericol si mai mult viata donatorului. Combaterea toxicomaniei si examenul de sanatate in caz de casatorie sunt si ele de asemena foarte importante.

3/38 Ce faceti daca, din intamplare ati intrat in in posesia unei scrisori care nu va este adresata?
- Trebuie sa cautam destinatarul si sa-i inapoiem scrisoarea, deoarece nu putem sa-i incalcam liberatea personala si intimitatea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.