Dreptatea

1x punct

categorie: Filosofie

nota: 7.46

nivel: Facultate

5. Admitem ca daca cineva e partinitor, favorizand o persoana in detrimental alteia, el nu procedeaza drept. Un sef care acorda prim subordonatilor sai in functie de relatiile de rudenie sau prietenie cu ei este nedrept; o lege care discrimineaza oamenii in functie de conditile politice sau religioase, de rasa, avere, ori sex – e nedrept.

Impartialitatea e o [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dreptatea

5. Admitem ca daca cineva e partinitor, favorizand o persoana in detrimental alteia, el nu procedeaza drept. Un sef care acorda prim subordonatilor sai in functie de relatiile de rudenie sau prietenie cu ei este nedrept; o lege care discrimineaza oamenii in functie de conditile politice sau religioase, de rasa, avere, ori sex – e nedrept.

Impartialitatea e o conditie da fiecaruia sa i se dea ceea ce i se cuvine. Desigur, ne comporta drept nu inseamna ca trebuie sa fim impartiali in orice context: nimeni nu considera ca am procedat nedrept daca la o petrecere ne-am invitat prietenii,favorizandu-i in raport cu ceilalti oameni; dar judecatorul intr-un tribunal nu trebuie sa arate vreo preferinta fata de vreuna din partile implicate, pe temeiuri ce nu tin de fondul chestiunii.

In aceste sensuri ale sale, cuvantul “dreptate” se aplica unei largi clase de situatii, de fiecare data, noi apreciem favorabil un comportament sau o organizare social ape care le consideram drepte si le respingem, le dezarmam pe cele pe care le consideram nedrepte. Problema este deci urmatoarea: de ce favorizam ce e drept fat de ceea ce e nedrept, dreptatea fata de nedreptate? Este justificata sau nu atitudinea noastra?

Cerinta justificarii comportamentului nostrum moral a fost enuntata intr-o forma clasica in dialogul lui Platon: “Republica”. Glaucon, unul dintre personajele dialogului, ii cere lui Socrate sa justifice faptul ca oamenii traiesc in mod moral, ca prefera dreptatea nedreptatii. Aceasta provocare ne e infatisata intuitive prin urmatoarea povestire.

1. Platon: Mitul lui Gyges
( “Republica” )

Dialogul “Republica” este exemplar in ceea ce priveste teoria lui Platon despre stat si, in consecinta, despre ve dreptate. ( “Republica” sau “Polytea” nu inseamna, la Platon stat si forma de guvernare. ) Sensul politic al acestui dialog e in subordine, principala e competenta moral – educative. In “Cuvant prevenitor” la acest dialog, C. Noica scrie: “Cine nu vrea sau nu e in stare sa slujeasca cetatea depasind-o, s-o slujeasca integrandu-se in ea”.

Temele mari ale dialogului sunt:
• ce sunt dreptatea si nedreptatea?
• De unde vine necesitatea morala pentru stat si pentru individ de a-si intocmi viata dupa dreptate?
• Care e principiul bunei randuieli a societatii?

Astfel, in Cartea I se dezbate prima problema, interlocutorii lui Platon incercand sa gaseasca o definitie a dreptatii. Cratea II continua tema dreptatii si vorbeste despre nasterea statului pe baza ideii de dreptate. Aici apare si mitul lui Gyges. Problema care se pune acum e urmatoarea: este mai bines a fii drept decat nedrept? Raspunsul urmeaza 2 extreme: egoismul absolute ( Glaucon si Adeimantos, fratii lui Platon ); dreptatea si binele ca regula de conduita ( Socrate).

Glaucon spune: conform cu natura, a savarsi nedreptatea e un bine, a o suferi e un rau. El solicita lui Socrates a-I explice de ce aceia care prctica dreptatea o fac numai din necessitate, datorita “neputintei de a face nedreptati”, si nu de buna voie.

Caci, considera el, daca s-ar permite, atat omului drept cat si celui nedrept, sa faca ce vor, se va ajunge in situatia ca omul drept sa procedeze ca si cel nedrept, adica sa faca nedreptati, pentru ca fiecare dintre ei are tendinta de a avea cat mai mult, in virtutea faptului ca firea omului il indeamna sa posede cat mai multe bunuri materiale.

El povesteste legenda lui Gyges, un pastor aflat in slujba regelui Lydiei care, intrat in posesia unui inel fermecat, putea sa se faca nevazut oricand voia. Prin aceasta legenda se incearca explicarea comportamentului in conditiile in care, stiindu-se nevazut, omul poate intreprinde actiuni drepte sau nedrepte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.