Drept succesoral

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceasta poate fi invocate de orice persoana interesata de inlaturarea de la mostenire a nedemnului: comostenitorii legali, mostenitorii legali subsecventi, legatara sau donatara daca nedemnul este mostenitor rezervatar.Persoana despre care este vorba, defunctul, se mai numeste si de cuius (abreviere din dreptul roman - cel despre a carui mostenire / bunuri este vorba)Persoanele care dobandesc patr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept succesoral

Aceasta poate fi invocate de orice persoana interesata de inlaturarea de la mostenire a nedemnului: comostenitorii legali, mostenitorii legali subsecventi, legatara sau donatara daca nedemnul este mostenitor rezervatar.Persoana despre care este vorba, defunctul, se mai numeste si de cuius (abreviere din dreptul roman - cel despre a carui mostenire / bunuri este vorba)Persoanele care dobandesc patrimonial defunctului se munesc mostenitori sau succesori sau erede, erezi, coerezi - termen livresc.

Dobanditorul testamentului se numeste legetar.In cadrul aceleiasi clase, rudele mai apropiate in grad inlatura de la mostenire rudele mai indepartate in grad (proximior excludit remotiorem). Astfel, copiii defunctului inlatura de la mostenire pe nepoti, etc.
In clasa a II-a fratii si surorile defunctului ii inlatura de la mostenire pe nepotii sau starnepotii de frate.
In clasa a II-a de mostenitori, bunicii defunctului, rude de gradul al II-lea inlatura pe starbunici (rude de gradul III).

In clasa a IV-a unchii si matusile (rude in linie colaterala de gradul III cu defunctul) inlatura pe verii primari ai acestuia (rude gradul IV cu cel decedat).
De la acest principiu exista 2 exceptii:

Reprezentarea succesorala reprezinta o inlocuire a unei persoane anterior decedate si nu o inlocuire a vointei unei persoane in viata.
Nu se confunda cu reprezentarea in actele juridice, in general definita ca fiind procedeul prin care o persoana numita reprezentant, incheie un act juridic in numele si pe seama unei alte persoane numite reprezentat.

Domeniul de aplicare
Reprezentarea succesorala este admisa in privinta descendentilor copiilor defunctului si a descendentilor din frati sau surori. Deoarece reprezentarea deroga de la principiile generale ale devolutiunii legale a mostenirii, dispozitiile ce o prevad sunt de stricta interpretare. De aceea, ascendentii ordinari, verii primari nu pot veni la mostenire prin reprezentareaparintilor, respectiv a unchilor sau matusilor defunctului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.