Drept si legislatie economica

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.91

nivel: Facultate

Minorul pana la 14 ani este lipsit de capacitate de exercitiu -drepturile sale sunt exercitate de parinti sau tutore
Minorul de 14 ani -16 ani are capacitate de exercitiu restransa - incheie acte juridice cu incuviintarea prealabila a parintilor sau tutorelui . Minorul de 16 ani are capacitate de a incheia contract de munca sau acte juridice prin care sa-si asume obligatii ce nu pot dep[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept si legislatie economica

Minorul pana la 14 ani este lipsit de capacitate de exercitiu -drepturile sale sunt exercitate de parinti sau tutore
Minorul de 14 ani -16 ani are capacitate de exercitiu restransa - incheie acte juridice cu incuviintarea prealabila a parintilor sau tutorelui . Minorul de 16 ani are capacitate de a incheia contract de munca sau acte juridice prin care sa-si asume obligatii ce nu pot depasi Aoe din valoarea pe care ar fi putut sa si le asume majorul.

Capacitatea de exercitiu a persoanei juridice - consta in aceeasi aptitudine de a-si exercita drepturi si de a-si asuma obligatii prin incheierea de acte juridice sau prin savarsirea de fapte juridice.
Diferenta este ca prin natura lor, persoanele juridice nu pot incheia direct acte juridice si nici savarsi fapte juridice, fiind necesar sa actioneze prin intermediul organului de conducere care poate fi unipersonal (format dintr-o singura persoana) sau colegial (format din mai multe persoane) .

La randul sau, organul de conducere desemneaza mandatarii sau administratorii care vor forma organul de executare, din randul carora se va numi persoana fizica ce va pune in aplicare vointa organuui de conducere adica vointa persoanei juridice. Pentru faptele ilicite comise in exercitarea functiei raspunde cel care le-a comis, atat fata de cel prejudiciat cat si fata de persoana juridica (ex:

administratorul unei societati comerciale care si-a depasit mandatul dat de adunarea generala a asociatilor si a incheiat contracte prejudiciabile ori in conflict de interese; membrii unui consiliu local sau judetean care prin votul lor au contribuit la adoptarea unei hotarari prejudiciabile intereselor publice, etc.).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.