Drept procesual civil

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pentru intocmirea dosarului cauzei, dupa primirea cererii de chemare in judecata, aceasta si anexele ei se aseaza intr-o mapa pe care se scrie numarul de inregistrare (din registrul general de dosare) denumirea instantei de judecata, numele partilor din proces, precum si natura cauzei. Dupa aceste operatiuni dosarul cauzei va mai fi inregistrat in opisul alfabetic, in condica de termene pentru arh[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept procesual civil

Pentru intocmirea dosarului cauzei, dupa primirea cererii de chemare in judecata, aceasta si anexele ei se aseaza intr-o mapa pe care se scrie numarul de inregistrare (din registrul general de dosare) denumirea instantei de judecata, numele partilor din proces, precum si natura cauzei. Dupa aceste operatiuni dosarul cauzei va mai fi inregistrat in opisul alfabetic, in condica de termene pentru arhiva si in registrul informativ.

Prin intermediul acestor operatiuni se va putea sti in fiecare moment unde se gaseste dosarul cauzei, cat si stadiul in care acestea se afla.
Dosarul cauzei se trimite apoi la biroul de citatii pentru a se efectua citarea partilor. Dupa indeplinirea acestei lucrari, dosarul se restituie la arhiva unde se pastreaza pana in preziua judecatii.
Cu una sau doua zile anterior termenului fixat pentru judecata, dosarele se scot de la arhiva de catre grefierul de sedinta in vederea pregatirii sedintei de judecata.

Acesta va verifica modul de indeplinire a procedurii in fiecare dosar, facandu-si mentiunile necesare pentru a putea aduce la cunostinta instantei starea in care se afla cauza, atunci cand aceasta va fi luata in dezbatere. Grefierul de sedinta va inregistra dosarele in condica de sedinta, dupa care va intocmi lista proceselor ce urmeaza a fi dezbatute la acel termen de judecata.In conformitate cu dispozitiile art.125 alin.1 C.proc.civ., lista proceselor va trebui sa fie afisata in ziua judecatii cu cel putin o ora inainte de inceperea sedintei.

Forma specifica de activitate a instantelor judecatoresti o constituie sedinta de judecata si dezbaterile care au loc in cadrul acesteia. In afara sedintei de judecata nu exista proces civil. Presedintele completului de judecata este cel care are sarcina si totodata dreptul de a conduce dezbaterile in cadrul sedintei de judecata. Ceilalti membri ai completului, desi au aceleasi drepturi ca si presedintele completului, pot interveni in dezbateri numai prin intermediul presedintelui.

Presedintele completului deschide sedinta de judecata. Tot el este acela care o poate suspenda si ridica la sfarsitul dezbaterilor (art. 128 alin. 1 C. pr. civ.). Debutul dezbaterilor este marcat de strigarea numarului de ordine a cauzei din lista de procese dupa care se face apelul partilor. Se verifica apoi modul de indeplinire a procedurii de citare si, in functie de rezultatul aflat, se va lua masura corespunzatoare: amanarea (art. 107 C. pr. civ.); suspendarea (art. 242 C. pr. civ.); judecata in lipsa unei parti; judecata in prezenta partilor cand procedura de citare a fost indeplinita corect si partile s-au prezentat in fata instantei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.