Drept penal

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.93

nivel: Facultate

Uciderea din culpa: 1. Notiune si definitie. Potrivit alin. 1, infractiunea consta in uciderea din culpa a uneipersoane.
2.Obiectul juridic consta in relaNiile sociale referitoare la dreptul la viata.
3.Obiectul material consta in corpul victimei.

4.Subiect activ poate fi orice persoana. Daca faptuitorul are o anumita calitate - de exemplu - este conducator de vehicul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept penal

Uciderea din culpa: 1. Notiune si definitie. Potrivit alin. 1, infractiunea consta in uciderea din culpa a uneipersoane.
2.Obiectul juridic consta in relaNiile sociale referitoare la dreptul la viata.
3.Obiectul material consta in corpul victimei.

4.Subiect activ poate fi orice persoana. Daca faptuitorul are o anumita calitate - de exemplu - este conducator de vehicul cu tractiune mecanica, infractiunea exista in forma agravata. Participatia penala este posibila sub forma participaNiei improprii, deoarece fapta se savarseste din culpa.

5.Latura obiectiva. Elementul material se realizeaza ca si in cazul omorului, printr-o activitate de ucidere. Aceasta poate consta in actiune sau inacNiune, dupa cum faptuitorul face ceea ce legea interzice sa se faca sau, dimpotriva, nu-si indeplineste oobligatie legala.

Urmarea imediata consta in moartea unei persoane.
Raportul de cauzalitate, dintre activitatea de ucidere si rezultatul produs, trebuie sa existe in toate cazurile. IntervenNia si a altor factori cu rol cauzal, la producerea rezultatului, nu inlatura raportul de cauzalitate.

De exemplu, in practica judiciara s-a considerat ca intre activitatea medicului, care din culpa, nu si-a indeplinit in mod corespunzator obligatiile sale profesionale, si moartea victimei - internata in urma unei lovituri de cuNit, care i-a fost aplicata de o alta persoana - exista un raport de cauzalitate, deoarece, in speta, activitatea medicului are valoare cauzala, contribuind, alaturi de activitatea autorului loviturii de cutit, la producerea rezultatului.

Daca rezultatul s-a produs ca urmare a actiunii sau inactiunii mai multor persoane, toate aceste persoane vor raspunde in calitate de autori ai infracNiunii.

6.Latura subiectiva presupune culpa, in cele doua forme. In cazul culpei simple, faptuitorul nu a prevazut rezultatul, desi putea si trebuie sa-l prevada. Astfel, intr-un caz, inculpatul, militar aflat in serviciu de paza, a lasat arma incarcata si nesupravegherea in preajma unui grup de copii.

In timp ce unul dintre copii manuia arma, aceasta s-a descarcat si un alt copil a fost ucis. Inculpatul se face vinovat de infractiunea de ucidere din culpa, pentru ca, in imprejurarile date, putea si trebuia sa prevada rezultatul care s-a produs.

7.Tentativa si consumarea. Tentativa nu este posibila, deoarece fapta se savarseste din culpa. Consumarea infractiunii are loc in momentul producerii mortii victimei.
8.Sanctiunea consta in inchisoare de la 1 la 5 ani.
9.Forme agravate. Infractiunea are patru forme agravate prevazute in alin. 2 - 5.

I-Potrivit alin. 2, prima forma agravata consta in uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anume activitati. Circumstanta agravanta presupune intrunirea urmatoarelor conditii:

-faptuitorul trebuie sa fie profesionist, meserias sau o persoana care efectueaza o anumita activitate;
-fapta sa fie savarsita in exerciNiul profesiei, meseriei ori in indeplinirea respectivei activitati;
-sa existe anumite dispoziNii legale sau masuri de prevedere pentru exercitiul profesiei sau meseriei ori pentru efectuarea acelei activitati;
-fapta sa fie urmarea nerespectarii acestor dispozitii legale sau masuri de prevedere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.