Drept international privat

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.99

nivel: Facultate

Aceasta subimpartire a normelor materiale nu se confunda cu clasificarea principala a normelor dreptului international privat in norme conflictuale si norme materiale.
Cele mai importante categorii de norme materiale apartinand dreptului international privat sunt cele care reglementeaza conditia juridica a strainului (persoana fizica si persoana juridica) si efectele hotararilor (judecato[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept international privat

Aceasta subimpartire a normelor materiale nu se confunda cu clasificarea principala a normelor dreptului international privat in norme conflictuale si norme materiale.
Cele mai importante categorii de norme materiale apartinand dreptului international privat sunt cele care reglementeaza conditia juridica a strainului (persoana fizica si persoana juridica) si efectele hotararilor (judecatoresti sau arbitrale) straine in Romania.
Din prima categorie mentionam, cu titlu exemplificativ, dispozitiile art. 2 din Legea nr. 105/1992, potrivit carora:

"Strainii sunt asimilati, in conditiile legii, in drepturi civile cu cetatenii romani in tot ce priveste aplicarea dispozitiilor prezentei legi. Asimilarea se aplica si in beneficiul persoanelor juridice straine ".Din cea de a doua categorie citam, de exemplu, art. 178 din aceeasi lege, cu urmatorul continut: "Hotararea straina, data de catre o instanta competenta, are forta probanta in fata instantelor romane cu privire la situatiile de fapt pe care le constata".

4.2 Comparatie intre normele conflictuale si normele materiale
In privinta asemanarilor dintre cele doua categorii de norme, se poate aprecia ca ambele categorii fac parte din sistemul de drept al forului si reglementeaza raporturile juridice de drept international privat ( sunt avute in vedere normele materiale care intereseaza dreptul international privat).In cadrul normelor materiale care intereseaza dreptul international privat, o conditie speciala ii revine normelor de aplicare imediata (necesara).

Intr-o definitie generala, propusa in literatura de specialitate franceza, normele de aplicare imediata sunt normele a caror respectare este necesara pentru salvgardarea organizarii politice, sociale sau economice a statului .Normele de aplicare imediata (necesara) sunt acele norme materiale apartinand sistemului de drept al forului, care, datorita caracterului lor de imperativitate, se aplica prioritar unui raport juridic cu element de extraneitate, atunci cand acel raport juridicare un punct de legatura cu tara forului, excluzand astfel conflictul de legi si, deci, aplicarea in cauza a legii straine.

Ele constituie, prin urmare, exceptii de la regula aplicarii normelor conflictuale in raporturile de drept international privat. Un exemplu de norma de aplicare imediata este dispozitia din art. 19 alin. (2) din Legea nr. 105/1992, care prevede ca un cetatean roman aflat in strainatate poate incheia o casatorie numai in fata autoritatilor locale de stat sau a agentului diplomatic ori a functionarului consular.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.