Drept international privat

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.55

nivel: Facultate

B. Fapte juridice de atasare, fapte juridice materiale
a)Precizari terminologice
Este cunoscut ca existenta raportului juridic concret este conditionata, intre altele, de imprejurarea (actul sau faptul juridic concret) de care legea leaga nasterea unui astfel de raport.

Faptele juridice , in sens larg, sunt atat actiunile omenesti, savarsite cu sau fara intentia de a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept international privat

B. Fapte juridice de atasare, fapte juridice materiale
a)Precizari terminologice
Este cunoscut ca existenta raportului juridic concret este conditionata, intre altele, de imprejurarea (actul sau faptul juridic concret) de care legea leaga nasterea unui astfel de raport.

Faptele juridice , in sens larg, sunt atat actiunile omenesti, savarsite cu sau fara intentia de a produce efecte juridice, cat si evenimentele sau faptele naturale. Asadar, lato sensu, notiunea de fapt juridic este sinonima cu cea de izvor al raportului juridic concret .

Din marea diversitate a faptelor juridice , privite in sens larg, intereseaza, in acest context, acele imprejurari care au ca efect legarea raportului juridic concret de legislatia unui anumit stat.

Orice evenimente sau actiuni au loc in circumstante care determina aplicarea unui anumit sistem de drept: delictul civil se produce pe un anumit teritoriu; rezultatul prejudiciabil apare fie intre frontierele statului unde s-a produs delictul, fie pe teritoriul altui stat, fie in ambele parti; viitorii soti au cetatenii diferite; actul juridic se perfecteaza pe teritoriul unui stat, iar locul executarii obligatiilor partilor este in alta tara etc.

Faptele juridice care, prin efectele lor, determina structura raportului juridic - subiecte, continut, obiect - au fost denumite in literatura de drept international privat fapte juridice materiale. Faptele juridice care leaga faptele juridice materiale de legislatia unui anume stat sunt fapte juridice de atasare .

Cele doua denumiri sunt conventionale si au rolul de a facilita identificarea elementului de extraneitate, precum si delimitarea acestuia de alte imprejurari de fapt. S-a subliniat, in acest sens, ca faptele juridice de atasare "evoca o notiune generica, care cuprinde, in sfera sa, totalitatea faptelor de natura sa stabileasca legatura, pe de o parte, intre raportul juridic civil (abstractie facand de posibilitatea disjungerii acestuia in mai multe obiecte de coliziuni) si, pe de alta parte, intre legislatia civila aplicabila" .

Elementul de extraneitate se include in categoria faptelor juridice de atasare, intrucat supune raportul juridic concret de o lege straina , producand, prin efectul atribuit de normele dreptului international privat, conflictul de legi.
Nu rareori, raporturile civile sunt generate de o pluralitate de fapte juridice materiale, dintre care unele sunt legate de legislatia interna a unui stat, iar altele de una ori mai multe legislatii straine.

b)Clasificarea faptelor juridice de atasare
Dupa cum fac legatura cu sistemul de drept intern ori cu o legislatie straina, faptele juridice de atasare sunt interne si, respectiv, externe. In masura in care faptul juridic de atasare leaga raportul juridic de legislatia interna (legislatia forului), suntem in prezenta unui fapt de atasare intern.

Daca, dimpotriva, legatura se stabileste cu unul sau mai multe sisteme de drept straine, faptul de atasare este extern, fiind calificat drept element de extraneitate. Daca faptele de atasare din prima clasa se regasesc in toate raporturile juridice, "prezenta elementelor de extraneitate este doar eventuala.

De aceea, cand din cuprinsul raporturilor civile lipsesc elementele de extraneitate, ne aflam in prezenta unor raporturi civile obisnuite, carora li se va aplica legea interna, in timp ce in situatia cand alaturi de faptele de atasare interne, intalnim unul sau mai multe elemente de extraneitate, ne aflam in prezenta unor raporturi civile care vor genera in mod necesar conflicte de legi.

Altfel spus, faptele juridice de atasare interne sunt legice, necesare, in toate raporturile civile, pe cand elementele de extraneitate sunt numai incidentale, eventuale, iar existenta lor, si numai aceasta, este cea care determina conflictele de legi" .

Rezulta ca notiunea faptelor juridice de atasare este genul proxim, iar notiunea elementului de extraneitate reprezinta diferenta specifica. In alte cuvinte, diferenta de sfera intre faptele juridice de atasare si faptele juridice interne de atasare o constituie elementele de extraneitate;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.