Drept international privat

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.25

nivel: Facultate

Pentru teza că dreptul international privat este un drept interna-tional se aduc următoarele argumente:
- caracterul national al sistemului de solutionare a conflictelor de legi nu exclude respectul vointei altor state;
-aplicarea legii străine nu înseamnă că aceasta face parte din dreptul intern.

Conform altor opinii, se consideră că dreptul international privat este [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept international privat

Pentru teza că dreptul international privat este un drept interna-tional se aduc următoarele argumente:
- caracterul national al sistemului de solutionare a conflictelor de legi nu exclude respectul vointei altor state;
-aplicarea legii străine nu înseamnă că aceasta face parte din dreptul intern.

Conform altor opinii, se consideră că dreptul international privat este un drept intern prin izvoarele sale si un drept international prin obiectul său, adică prin raporturile juridice cu element international.

Drept public si drept privat
În sprijinul tezei că dreptul international privat este un drept public se aduc următoarele argumente: conditia juridică a străinului si conflictul de jurisdictii apartin dreptului public; sistemul de solutio-nare a conflictelor de legi se apropie de dreptul public, în măsura în care tine seama de factorul public.

În sprijinul tezei că dreptul international privat este un drept privat se invocă următoarele argumente:
- obiectul său de reglementare îl constituie raporturile de drept privat; metoda sa de reglementare se apropie de cea a dreptului privat; conditia juridică a străinului se referă si la drepturile private ale străinului;
- conflictul de jurisdictie constituie o proiectare a relatiilor internationale, a dreptului juridic intern.

Dreptul international privat – ramură distinctă sau nu de drept
Dreptul international privat – sustin unii autori – nu este o ramură de drept, făcând parte din dreptul civil; dreptul international privat are ca obiect, ca si dreptul civil, raportul juridic civil, deosebirea constând în aceea că dreptul international privat, spre deosebire de dreptul civil, urmăreste raportul juridic civil în cadrul international, si nu în cel intern.

Dreptul international privat – sustin alti autori – face parte din dreptul international în sensul larg al cuvântului, invocându-se urmă-toarele argumente:
− în spatele fiecărui participant la raporturile de drept interna-tional privat se găseste statul, care poate interveni pe cale diplomatică, transformând litigiul în conflict între state;
− unul din izvoarele principale ale normelor dreptului international privat îl formează conventia internatională;
− o serie de norme ale dreptului international privat constituie reflectări ale principiului dreptului international public;
− dreptul international privat si dreptul international public apar în cadrul relatiilor internationale, fiecare având, însă, particularitătile sale în domeniul obiectului reglementării;
− dreptul international privat este alcătuit, în esenttă, din norme conflictuale, cu ajutorul cărora raportul juridic international este trimis la dreptul civil al tării care, în mod firesc, trebuie să cârmuiască acel raport.

Dreptul international privat este o ramură de sine stătătoare a dreptului. Având un obiect si o metodă proprie de reglementare, dreptul international privat întruneste caracterele unei ramuri de drept.Dreptul international privat nu poate fi considerat nici ca o parte a dreptului civil, nici ca o parte a dreptului international, în sens larg.

B. Denumirea
Denumirea de „drept international privat” a fost folosită pentru prima dată în anul 1834 de către Story în lucrarea „Comentaries on the Conflict of Laws” (Comentarii în legătură cu conflictele de legi), în
care se găseste expresia „Private International Law” (Drept International Privat).

C. Importanta
Dreptul international privat este un instrument al colaborării internationale, deoarece, prin mijloacele sale specifice, contribuie la întretinerea si dezvoltarea relatiilor politice, tehnico-stiintifice, cultu-rale si de altă natură ale tării noastre cu celelalte tări.

De asemenea, dreptul international privat contribuie la cunoas-terea drepturilor altor state, la care fac trimitere normele conflictuale.
Importanta dreptului international privat este, deci, în strânsă legătură cu rolul importantei relatiilor internationale ale României cu celelalte tări, inclusiv pe planul colaborării juridice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.