Drept international privat

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.90

nivel: Facultate

Sb. 4. P. Gen Norma conflictuala Notiune

Norma conflictuala este o norma juridica specifica dreptului international privat avānd o structura proprie. Norma conflictuala nu reglementeaza īn mod direct un raport juridic cu element strain, ci desemneaza norma direct aplicabila, solutionānd astfel conflictul de legi. Norma conflictuala are un caracter prealabil, indirect, fii[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept international privat

Sb. 4. P. Gen Norma conflictuala Notiune

Norma conflictuala este o norma juridica specifica dreptului international privat avānd o structura proprie. Norma conflictuala nu reglementeaza īn mod direct un raport juridic cu element strain, ci desemneaza norma direct aplicabila, solutionānd astfel conflictul de legi. Norma conflictuala are un caracter prealabil, indirect, fiind o norma de trimitere sau de fixare. Prin aplicarea normei conflictuale nu se determina īn mod direct si nemijlocit drepturile si obligatiile partilor unui raport juridic cu element strain, norma conflictuala indicānd doar ce lege se va aplica nemijlocit raportului juridic respectiv.

Normele conflictuale pot fi cuprinse īn sistemul de drept al unui stat sau īn conventiile internationale la care un stat este parte. In cazul īn care normele conflictuale fac parte din dreptul intern al unui stat, īntre normele conflictuale care reglementeaza acelasi domeniu pot apare deosebiri de la un sistem de drept la altul. In cazul īn care normele conflictuale sunt cuprinse īn conventii internationale, acestea au un caracter uniform pentru statele semnatare ale conventiei.

1.2. Structura normei conflictuale

Elementele de structura ale normei conflictuale sunt continutul si legatura .
a) Continutul normei conflictuale sau ipoteza acesteia este acea parte a normei care cuprinde raporturile de drept la care se refera:
b)Legatura normei conflictuale sau dispozitia acesteia cuprinde acea parte a normei prin care se indica legea competenta sa cārmuiasca raportul juridic cu element strain. Legatura dintre cele doua elemente de structura ale normei conflictuale (continut si legatura) se realizeaza prin intermediul punctelor de legatura.

Sb. 5. P. Gen. Punctul sau elementul de legatura si clasificarea normei

Elementul de legatura al normei conflictuale reprezinta acel element prin intermediul caruia se realizeaza legatura īntre un raport juridic cu element strain (continutul normei) si legea aplicabila acestuia (legatura normei). Prin intermediul punctului de legatura se realizeaza localizarea unui raport juridic īn cadrul unui sistem de drept. In literatura juridica romāna, localizarea raportului juridic eu element de extraneitate se realizeaza īn functie de subiectele raportului juridic, de obiect si de faptul generator, modificator sau extinctiv al raportului juridic respective.

a) Cetatenia
b) Teritoriul
c) Pavilionul navei (aeronavei)
d) Vointa partilor

Clasificarea normelor conflictuale

Normele conflictuale se clasifica īn functie de elementele lor de structura, deci dupa continut si legatura.
a) Dupa felul legaturii, normele conflictuale se clasifica īn doua categorii: - norme conflictuale unilaterale sau cu indicare directa - sunt normele care arata direct cānd este aplicabila legea forului, fara a arata si cazurile cānd este competenta legea straina. - norme conflictuale bilaterale sau cu indicare generala sunt normele care arata īn acelasi timp cazurile cānd este competenta legea locala si cazurile cānd este competenta legea straina.
b) Dupa continutul lor, normele conflictuale pot fi grupate īn norme conflictuale referitoare la persoane fizice sau persoane - juridice, la proprietate, la contracte, la mostenire, la actele juridice, la faptele juridice, etc.

Sb. 6. P. Gen. Comparatie īntre normele conflictuale si normele materiale īn privinta asemanarilor dintre cele doua categorii de norme, se poate aprecia ca ambele categorii fac parte din sistemul de drept al forului si reglementeaza raporturile juridice de drept international privat (sunt avute īn vedere normele materiale care intereseaza dreptul international privat).
In privinta deosebirilor, se poate constata ca:

a) sub aspectul sferei de aplicare: - norma conflictuala are un caracter prealabil fata de norma materiala I (sunt avute in vedere si normele de aplicatie imediata); - norma conflictuala influenteaza norma materiala direct aplicabila īn cauza, nu si invers; - norma conflictuala arata doar sistemul de drept aplicabil īn cauza, īn timp ce norma materiala cārmuieste īn mod direct un raport juridic cu element strain.
b) sub aspectul structurii: - norma conflictuala are o structura specifica, diferita de structura normei materiale, elementele sale fiind continutul si legatura. Norma de drept intern substantial are o structura formata din urmatoarele elemente: ipoteza, dispozitia si sanctiunea

Sb. 7. P. Gen Metoda normei conflictuale si a normei mteriale

Folosirea metodei normelor conflictuale presupune urmatoarele aspecte:
a) normele conflictuale au de regula, caracter national, fiind cuprinse īn sistemul de drept propriu fiecarui stat. Datorita acestei situatii apar deosebiri de reglementare de la un sistem de drept la altul.

b) normele conflictuale ale forului desemneaza legea competenta sa cārmuiasca raportul juridic cu element strain, care poate fi fie legea locala, fie legea straina cu care are legatura raportul juridic prin elementul de extraneitate. Aplicarea metodei normelor conflictuale impune luarea īn consideratie a unor īmprejurari concrete pentru aprecierea corecta a acestei metode. - folosirea metodei normelor conflictuale presupune aplicarea legii care are cea mai mare legatura cu raportul juridic cu element.strain; fiind cea mai indicata sa reglementeze raportul juridic respectiv; - metoda normelor conflictuale se diversifica conform cerintelor vietii sociale, aplicāndu-se īn paralel cu legile de aplicatie imediata sau cu legile materiale uniforme; - folosirea metodei normelor conflictuale duce la solutionarea conflictelor de legi īn sensul ca stabileste care dintre sistemele de drept īn prezenta este indicat sa.se aplice raportului juridic respectiv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.