Drept international penal

7x puncte

categorie: Drept

nota: 7.16

nivel: Facultate

Dreptul internațional penal este o ramură a dreptului internațional public. Rolul acestuia în dreptul internațional public este analog celui al dreptului penal în ordinea internă.
Ca ramură a dreptului internațional public, dreptul internațional penal prezintă numeroase puncte de contact cu acesta, principiile generale ale dreptului internațional public aplicându-se și do[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept international penal

Dreptul internațional penal este o ramură a dreptului internațional public. Rolul acestuia în dreptul internațional public este analog celui al dreptului penal în ordinea internă.
Ca ramură a dreptului internațional public, dreptul internațional penal prezintă numeroase puncte de contact cu acesta, principiile generale ale dreptului internațional public aplicându-se și domeniului penal al relațiilor internaționale, reglementările din dreptul internațional penal trebuind să fie conforme cu principiile juridice generale promovate de dreptul internațional public.

Izvoarele dreptului internațional public sunt în general aceleași și pentru dreptul internațional penal, deși în raport de stadiul de dezvoltare a dreptului internațional penal unele nuanțe, în ponderea acestora există.

Astfel, ca și pentru dreptul internațional general, izvorul tradițional al dreptului internațional penal îl constituie cutuma, care a continuat să dețină întâietate față de dreptul convențional mai mult decât în alte ramuri ale dreptului internațional, dată fiind constituirea mai târzie a dreptului internațîonal penal ca ramură distinctă.

În special după al doilea război mondial, dreptul convențional a dobândit, însă, un rol tot mai important și în dreptul internațional penal. Convențiile internaționale, indiferent de denumirea acestora, tind tot mai mult să devină baza dreptului pozitiv și în acest domeniu, prin asemenea convenții fixându-se regulile dreptului cutumiar preexistent sau creându-se norme noi în raport de necesitățile reclamate de realitatea vieții contemporane și de exigențele colaborării internaționale pentru reprimarea faptelor penale grave.

Codificarea dreptului internațional penal are meritul de a permite o adaptare imediată a reglementărilor juridice existente la evoluția rapidă a relațiilor internaționale, precum și crearea de norme noi în acele domenii în care apariția pe cale cutumiară a normelor juridice ar fi prea anevoioasă și nu ar corespunde caracterului urgent al incriminării anumitor fapte grave și al colaborării internaționale pentru reprimarea acestora.

Totodată, transpunerea în scris a regulilor privind definirea și sancționarea infracțîunilor internaționale este de natură a asigura acestor reguli o mai bună cunoaștere și aplicare, în condițiile în care stabilirea existenței și conținutului unei cutume este deosebit de dificilă, orice cutumă trebuind să fie probată, iar dreptul penal prin natura sa trebuie să fie clar și bine conturat, legalitatea incriminării și a pedepsei trebuind să fie fără echivoc.

În forma și dezvoltarea dreptului pozitiv al reprimării penale internaționale un rol important îl reprezintă în condițiile contemporane și rezoluțiile Adunării Generale a O.N.U., care, așa cum a dovedit-o practica relațiilor internaționale, au adus și aduc o deosebită contribuție la stabilirea principiilor colaborării între state.

Prin rezoluții ale Adunării generale s-a exprimat adesea, drept uniform în reprimarea unor infracțiuni grave cum sunt cele împotriva păcii și securitățîi internaționale, în care nu s-a putut încă opera o codificare, sau au fost afirmate principiile de reprimare a unor infracțiuni, în baza cărora au fost ulterior, elaborate convenții internaționale.

Reglementările penale interne din statele cu o legislație avansată în acest domeniu prezintă de asemenea o importanță remarcabilă, atât prin sursa de inspirație pe care o oferă legislatorului internațional, cât și în aplicarea concretă a reglementărilor existente pe plan internațional, atâta timp cât pentru infracțiunile internaționale nu există încă un sistem de jurisdicție coerent special, în afara jurisdicției interne și separat de aceasta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.