Drept institutional comunitar

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.87

nivel: Facultate

Uniunea promovează progresul stiintific si tehnic, combate excluderea socială si discriminările si promovează justitia si protectia socială, egalitatea între femei si bărbati, solidaritatea între generatii si protectia drepturilor copilului. Promovează coeziunea economică, socială si teritorială, precum si solidaritatea între statele membre. Uniunea respectă bogătia diversitătii sale culturale si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept institutional comunitar

Uniunea promovează progresul stiintific si tehnic, combate excluderea socială si discriminările si promovează justitia si protectia socială, egalitatea între femei si bărbati, solidaritatea între generatii si protectia drepturilor copilului. Promovează coeziunea economică, socială si teritorială, precum si solidaritatea între statele membre. Uniunea respectă bogătia diversitătii sale culturale si lingvistice si veghează la păstrarea si dezvoltarea patrimoniului cultural european.

În relatiile cu restul lumii, Uniunea afirmă si promovează valorile si interesele sale, contribuie la pacea, la securitatea, la dezvoltarea durabilă a planetei, la solidaritatea si respectul reciproc între popoare, la comertul liber si echitabil, la eliminarea sărăciei si la protectia drepturilor omului, în special ale copilului, precum si la respectarea strictă si la dezvoltarea dreptului international, în special la respectarea principiilor Cartei Natiunilor Unite.

Cursul 2 Constructia europeană. Izvoarele dreptului comunitar
- Tratatele constitutive;
- Tratatele modificatoare: Actul Unic European, Tratatele de la Maastricht, de la Amsterdam si Nisa, Proiectul Tratatului de reforma de la Lisabona;
- Izvoarele primare si izvoarele secundare;
- Alte categorii de izvoare.

2.1. Tratatul instituind CECO
La Paris, la 9 mai 1950 s-a lansat planul „Schumann”, care urmărea plasarea productiei de otel si cărbune sub egida unei Înalte Autorităti, în cadrul unei organizatii deschisă aderării altor tări
europene. În cadrul acestei organizatii europene luarea deciziilor cu privire la productia si distributia otelului si cărbunelui erau luate de către organe/institutii compuse din reprezentantii guvernelor statelor membre ale organizatiei. Statele membre nu erau obligate prin decizii contra vointei lor (aplicarea regulii unanimitătii), deciziile obligând numai statele care le acceptau. La aceste principii fundamentale ale planului „Schumann” au subscris sase state: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda, care în urma unor negocieri rapide au semnat la 18 aprilie 1951 Tratatul instituind Comunitatea Europeană a Cărbunelui si a Otelului (CECO).

La 20 mai 1955 printr-un Memorandum tările Beneluxului afirmă principiul că integrarea economică ar trebui să preceadă integrarea politică. S-a convenit crearea, ca atare, a unor institutii precum: Consiliul de Ministri, Comisia Europeană, functiunile unei Adunări Parlamentare si ale unei Curti de justitie urmând a fi îndeplinite de Adunarea si de Curtea înfiintate potrivit Tratatului CECO.

2.2. Tratatele de la Roma instituind CEE si CEEA (Euratom)
La data de 25 martie 1957 au fost semnate, la Roma, Tratatul instituind Comunitatea Economică Europeană si Tratatul privind instituirea Comunitătii Europene a Energiei Atomice, care, împreună cu Tratatul CECO, au constituit cadrul legislativ fundamental al integrării
economice europene3. Intrarea în vigoare a noilor tratate a avut loc la data de 1 ianuarie 1958, ca urmare a ratificării lor de către părtile contractante.

Tratatele de la Roma au instituit două comunităti – CEE si CEEA –, ce urmau să functioneze pe durată nelimitată si care au fost fondate pe un sistem institutional similar cu cel al CECO: Consiliul de Ministrii, Comisia, Parlamentul European si Curtea de Justitie.

Ulterior, la 8 aprilie 1965, cele sase state fondatoare ale celor
3 comunităti au semnat Tratatul de fuziune a executivelor, care a intrat în vigoare la data de 1 iulie 1967, dată de la care cele trei comunităti dispun de un ansamblu institutional unic (un Parlament, un Consiliu, o Comisie, o Curte).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.