Drept fiscal european

2x puncte

categorie: Drept

nota: 9.65

nivel: Facultate

● Problema suveranității fiscale

Determinarea reglementărilor fiscale ține, am putea spune, de "prerogativele regale". Este vorba, în principiu, despre una din expresiile majore ale suveranității naționale. Expresia sa liberă poate, în mod legitim, să conducă la adoptarea unor reguli fiscale ce pot favoriza unele practici de concurență fiscală. În sens invers, ea este suscept[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept fiscal european

● Problema suveranității fiscale

Determinarea reglementărilor fiscale ține, am putea spune, de "prerogativele regale". Este vorba, în principiu, despre una din expresiile majore ale suveranității naționale. Expresia sa liberă poate, în mod legitim, să conducă la adoptarea unor reguli fiscale ce pot favoriza unele practici de concurență fiscală. În sens invers, ea este susceptibilă de a fi în mod limitat determinată, ba chiar împiedicată, de concurența fiscală exercitată de terți. Pe scurt, coexistența suveranităților fiscale, erijată în principiu, este susceptibilă de a produce o concurență fiscală care suprimă progresiv orice suveranitate.

Acest risc este totuși apreciabil, foarte concret fiind vorba de prelevări asupra factorilor "mobili" (impozit pe societăți, taxarea produselor economiilor etc.).
Pentru aceste categorii de impozitări, trebuie făcută o alegere între menținerea absolută a suveranităților naționale și deci acceptarea consecințelor unei eventuale concurențe fiscale, și atingerile aduse suveranităților naționale, care constau în adoptarea unor reguli internaționale, mai mult sau mai puțin ambițioase, adică limitând exercițiul suveranității fiscale.

● Problema influenței regulilor internaționale

Prin ea însăși, edictarea regulilor internaționale nu este incompatibilă cu prezervarea suveranității fiscale.
Dar două condiții se impun pentru ca această compatibilitate de principiu să reziste în practică. Pe de o parte, trebuie ca aplicarea acestor reguli într-un stat să rezulte din decizia sa proprie și, pe de altă parte, ca aceste reguli să limiteze până la un anumit punct capacitatea sa de a-și modula deciziile fiscale.

Această ultimă condiție trimite la problema influenței regulilor internaționale din domeniul fiscal, persistând de-a lungul anilor '90 cu ocazia negocierilor purtate în Europa în problema concurenței fiscale.
La început, aceste negocieri vizau o armonizare a reglementărilor fiscale, cât mai completă posibil.
Blocajele întâlnite au incitat Comisia europeană să privilegieze o orientare mai modestă care trebuia să ducă la un "Cod al bunei concurențe". Cu acesta, nu se mai pune problema stabilirii de reguli uniforme de constrângere, ci, inspirându-se din conceptul de "concurență loială", a eliminării practicilor celor mai excesive ale concurenței fiscale.

Un asemenea demers are, teoretic, merite importante. El respectă principiul nediscriminării, care este esențial pentru funcționarea armonioasă a pieței unice și păstrează, practic, un spațiu pentru liberul exercițiu al suveranității fiscale a statelor, interzicând "licența" fiscală. El respectă astfel, pe deplin, principiul subsidiarității care stă la baza construcției europene.
Totuși, este dificil de a vedea în el soluția care ar permite stăpânirea concurenței fiscale între statele europene. Limitat la impozitarea beneficiilor întreprinderilor, el se bazează pe concepte ce rămân încă vagi și nu mai este însoțit de nici o sancțiune.

● Europa nu este singură

Stăpânirea concurenței fiscale în Europa, presupunând că ea ar fi îndeplinită, ar pune problema compatibilității modalităților sale cu reglementările fiscale în vigoare din restul lumii.
În această privință, chiar dobândită fiind capacitatea de a regla problemele puse de paradisurile fiscale sau de zonele off-shore – care, de altfel, există și în Europa – ar fi iluzoriu de imaginat că simpla lor suprimare ar fi suficientă pentru a elimina riscurile "deturnărilor de trafic" pe motive fiscale.
În fine, trebuie să subliniem necesitatea de a se relaționa procesul negocierilor între statele europene cu cel angajat în alte organizații internaționale importante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.