Drept constitutional si institutii politice

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.88

nivel: Facultate

Delimitarea dreptului constitutional de celelalte ramuri de drept si identificarea locului sau in cadrul sistemului de drept este posibila prin determinarea particularitatilor raporturilor si normelor ce alcatuiesc aceasta ramura de drept. Acest criteriu de identificare este denumit criteriul obiectului reglementarii juridice. Alaturi de acesta, mai putem utiliza si criteriile metodei reglementari[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept constitutional si institutii politice

Delimitarea dreptului constitutional de celelalte ramuri de drept si identificarea locului sau in cadrul sistemului de drept este posibila prin determinarea particularitatilor raporturilor si normelor ce alcatuiesc aceasta ramura de drept. Acest criteriu de identificare este denumit criteriul obiectului reglementarii juridice. Alaturi de acesta, mai putem utiliza si criteriile metodei reglementarii si al interesului guvernantilor (Ioan Muraru).

Unele dificultati de identificare a raporturilor de drept constitutional pot proveni din existenta, in Constitutiile contemporane, a unor norme care apartin si altor ramuri de drept. Exista raporturi de drept constitutional propriu-zise sau specifice, care formeaza obiect de reglementare numai pentru normele de drept constitutional si raporturi cu o dubla natura juridica, de drept constitutional si de o alta ramura de drept (civil, dreptul muncii, dreptul familiei etc.).

Subiectele raporturilor de drept constitutional prezinta si ele unele particularitati. Astfel, unul dintre subiectele raportului de drept constitutional este intotdeauna fie statul, fie detinatorul puterii publice, fie un organ reprezentativ. Asadar, subiectele raporturilor de drept constitutional sunt: poporul - detinatorul suveranitatii, statul, organele statului, partidele, formatiunile politice si alte organizatii politice, cetatenii luati individual, grupurile de cetateni, unitatile administrativ-teritoriale.

3.2. Normele de drept constitutional Normele dreptului constitutional sunt acele reguli de conduita general obligatorii, care reglementeaza relatii sociale fundamentale ce apar in procesul instaurarii, mentinerii si exercitarii puterii, norme cuprinse in Constitutie, precum si in celelalte acte normative - izvoare ale dreptului constitutional. Pe langa trasaturile generale ale normei juridice , normele de drept constitutional prezinta si unele trasaturi specifice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.