Drept constitutional si administrativ

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Deprinderea cu un anumit fel de viata, cu anumite reguli de conduita general satisfacatoare, a facut sa se nasca in sufletul oamenilor sentimentul de dreptate care trebuie sa fie baza oricarei activitati. Acest sentiment ii determina pe oameni sa caute intotdeauna o justificare a activitatii lor, sa legitimeze prin aceasta actul lor, sa-l incadreze in regulile dreptului. Legitimitatea unui act il [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept constitutional si administrativ

Deprinderea cu un anumit fel de viata, cu anumite reguli de conduita general satisfacatoare, a facut sa se nasca in sufletul oamenilor sentimentul de dreptate care trebuie sa fie baza oricarei activitati. Acest sentiment ii determina pe oameni sa caute intotdeauna o justificare a activitatii lor, sa legitimeze prin aceasta actul lor, sa-l incadreze in regulile dreptului. Legitimitatea unui act il pune la adapost pe autorul acestuia de orice acuze sau remuscari, facand chiar sa se bucure de recunostinta si aprecieri din partea celorlalti. Un act este legitim cand este drept, just, unanim admis.

Romanii aratau ca "Jus est ars boni et aequi" adica, dreptul este arta binelui si a echitatii, doua concepte inseperabile, unanim recunoascute.
Dar ce este dreptul1? Cuvantul "drept" provine din limba latina, din cuvantul "directus" luat metaforic de la "dingo" care inseamna "drept" - orizontal sau vertical - si "de-a dreptul" adica direct in linie dreapta. Aceasta acceptiune are mai mult un sens matematic si chiar economic, stiut fiind ca linia dreapta era considerata ca drumul cel mai scurt dintre doua puncte, deci, cel mai eficient si economicos.

Ca urmare, drumul drept, cel mai scurt, catre starea de bine trebuie instituit ca regula normala, obligatorie pentru toti, satisfacand astfel interesul tuturor, binele acestora. Insa, in limba latina, cuvantul care corespunde notiunilor de drept, dreptate si legitim este "jus" din care deriva "just" un cuvant sinonim celui de "drept".
Or, asa cum am vazut, romanii aratau ca "Jus est ars boni et aequi" adica "dreptul este arta binelui si a echitatii". Din aceasta definitie rezulta trei elemente esentiale pentru definirea conceptului de "drept".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.