Drept constitutional comparat

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.70

nivel: Facultate

In aceasta lucrare am reusit sa identific si sa evidentiez in mod comparativ trasaturile specifice si particularitatile principalelor institutii ale statelor Portugalia si Belgia, alese dupa criteriul regimului politic din care fac parte, prima din regimul semiprezidential iar cel de-al doilea din cel parlamentar dar, mai cu seama, pentru faptul ca ambele state apartin Uniunii Europene.
<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept constitutional comparat

In aceasta lucrare am reusit sa identific si sa evidentiez in mod comparativ trasaturile specifice si particularitatile principalelor institutii ale statelor Portugalia si Belgia, alese dupa criteriul regimului politic din care fac parte, prima din regimul semiprezidential iar cel de-al doilea din cel parlamentar dar, mai cu seama, pentru faptul ca ambele state apartin Uniunii Europene.

Existenta sistemului politic reprezinta in zilele noastre o necesitate, deoarece prin sistemul politic se infaptuieste practic posibilitatea cetatenilor de a decide, in cunostinta de cauza, asupra posibilelor orientari ale intregii activitati a organelor statului; prin acest sistem sunt definite si consacrate institutiile care le asigura drepturile si libertatile, inclusiv mecanismele la care pot recurge in situatiile in care acestea ar fi nesocotite sau incalcate. Desemnarea regimurilor politice isi gaseste fundamentul intr-o anumita optiune la care cetatenii recurg. Dupa expresia lui Julien Freund, "un regim se naste dintr-o alegere politica si nu valoreaza decat prin aceasta alegere".

In ceea ce priveste relatia dintre regimul politic si regimul constitutional, aceasta poate fi inteleasa foarte bine deoarece orice societate politica, prin insusi faptul ca implica o sfera publica de relatii, este o societate politica. Indiferent de regimul pe care o asemenea societate l-ar avea - tribal, patriarhal, patrimonial sau etatic - ea trebuie sa accepte in mod necesar anumite cutume, anumite principii, precum si anumite reguli, care ii orienteaza activitatea politica intr-un anumit sens, determinand insasi natura regimului.

In opinia lui Julien Freund orice colectivitate politica comporta, prin insasi natura sa, o constitutie chemata sa reglementeze forma puterii, principiile succesiunii, raporturile intre membrii colectivitatii si autoritati. Constitutia poate sa consiste chiar din norme acceptate tacit si sanctionate prin traditie, dar si din intelegeri explicite, inscrise in texte cu valoare de autoritate si promulgate la cel mai inalt nivel al statului.

Intr-un sens larg, deci, ideea de constitutie, conceputa ca organizare politica, este aceeasi pentru toate tipurile de regimuri, indiferent daca este posibil sau nu a se face o distinctie absoluta intre ele, cum s-ar putea efectua o demarcatie, mai usor, intre sistemul patriarhal si imperiu, sau intre democratie si tiranie.

Este, desigur, in afara de orice dubiu ca legea fundamentala a statului - Constitutia - va reflecta in cel mai inalt grad tipul de structuri si mecanisme politice, legalizand intr-o forma sau alta mcanismele de exercitare a puterii.

Un regim politic autarhic si antidemocratic va avea, fireste, o constitutie ce va restrange drepturile si libertatile democratice, exagerand in acelasi timp rolul autoritatilor si stabilind prea putine posibilitati de control de catre cetateni a activitatii acestora, sau chiar deloc.

Pe de alta parte, dupa cum observa profesorul Tudor Draganu, "este posibil ca o constitutie, fara sa fie autoritara, sa garanteze juridic si material doar un numar restrans de drepturi din ansamblul celor considerate astazi de comunitatea internationala ca fiind inerente naturii umane.

Faptul ca o asemenea constitutie este strict aplicata de parlamentul si de celelalte organe ale statului respectiv nu este suficient pentru a se putea spune ca ne gasim in parametrii statului de drept".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.