Drept civil - notiuni introductive

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.90

nivel: Facultate

In doctrina de drept civil se cunosc mai multe definitii date dreptului civil. Astfel, un autor de certa recunoastere stiintifica, prof.dr.Aurelian Ionascu, defineste astfel dreptul civil: "acea ramura a dreptului unitar....care reglementeaza raporturile patrimoniale in care partile figureaza ca subiecte egale in drepturi, raporturile personale nepatrimoniale in care se manifesta individualitatea [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept civil - notiuni introductive

In doctrina de drept civil se cunosc mai multe definitii date dreptului civil. Astfel, un autor de certa recunoastere stiintifica, prof.dr.Aurelian Ionascu, defineste astfel dreptul civil: "acea ramura a dreptului unitar....care reglementeaza raporturile patrimoniale in care partile figureaza ca subiecte egale in drepturi, raporturile personale nepatrimoniale in care se manifesta individualitatea persoanei, precum si conditia juridica a persoanelor fizice....si persoanelor juridice, in calitatea lor de participanti la raporturile juridice civile".

Intr-o alta abordare, pentru a stabili definitia dreptului civil se precizeaza obiectul dreptului civil: "principalul criteriu de constituire a ramurilor de drept sunt relatiile sociale pe care ramura de drept le reglementeaza si, prin urmare, care ii formeaza obiectul. Una din categoriile principale de relatii sociale care alcatuiesc obiectul dreptului civil il constituie--raporturile patrimoniale. Principalele raporturi patrimoniale reglementate de dreptul civil sunt: raporturile de proprietate si alte raporturi reale, precum si raporturile obligationale. Raporturile personale nepatrimoniale al caror continut este strans legat de persoana titularului lor.

Dreptul civil reglementeaza, de asemenea, conditia juridica a persoanelor fizice si a persoanelor juridice". Prof.univ.dr. Mircea Muresan defineste dreptul civil ca fiind "totalitatea normelor juridice care reglementeaza, pe de o parte, acele raporturi juridice patrimoniale in care partile apar ca subiecti egali (nesubordonati unul altuia), iar pe de alta parte, acele raporturi personale (nepatrimoniale) in care se manifesta, fie individualitatea persoanei ca subiect de drept, fie conditia juridica a persoanelor fizice si a persoanelor juridice in calitatea lor de participanti la raporturile juridice civile".

Intr-o lucrare de specialitate, Otilia Calmuschi defineste dreptul civil ca: "acea ramura a dreptului unitar care reglementeaza unele raporturi patrimoniale in care partile figureaza ca subiecte egale de drepturi, ca si unele raporturi personale nepatrimoniale legate de individualitatea persoanei, conditia juridica a persoanelor fizice si a altor subiecte colective de drept civil in calitatea lor de participanti la raporturile juridice civile".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.