Drept administrativ - Principiile organizarii administratiei

3x puncte

categorie: Drept

nota: 8.59

nivel: Facultate

Realizarea descentralizarii administrative in teritoriu se poate face numai in masura in care colectivitatea locala sau serviciul public beneficiaza de personalitate juridica, cand autoritatile locale sunt alese fie de colectivitatea locale, fie de membrii serviciului public descentralizat si confirmata de o autoritate statala competenta.

ADMINISTRATIA PUBLICA CENTRALA
Consid[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept administrativ - Principiile organizarii administratiei

Realizarea descentralizarii administrative in teritoriu se poate face numai in masura in care colectivitatea locala sau serviciul public beneficiaza de personalitate juridica, cand autoritatile locale sunt alese fie de colectivitatea locale, fie de membrii serviciului public descentralizat si confirmata de o autoritate statala competenta.

ADMINISTRATIA PUBLICA CENTRALA
Consideratii asupra notiunii de organ sau de autoritate publica administrativa

AP. se realizeaza prin autoritati publice, organe administrative, institutii, SP.

Institutiile publice existente la data intrarii in vigoare a Constitutiei raman in functiune pana la constituirea celor noi, in conformitate cu art. 151 (1) si art. 152 (1) din Constitutie.

Instrumentele prin care actioneaza administratia statului sunt denumite diferit pentru toate intrebuntandu-se generic denumirea de institutii publice, autoritati publice, organe administrative, ceea ce evidentiaza ca utilizarea uneia dintre aceste variante desemneaza pana la urma acelasi lucru, adica modalitati de actiune, structuri organizatorice ale administratiei.

Trasaturile caracteristice ale organelor AP:

a) sunt prevazute cu competenta legala si necesara punerii in aplicare si executarii dispozitiilor din legi si alte acte normative emise de autoritatile ierarhic superioare

b) pot emite acte administrative cu caracter normativ sau individual cu scopul de a aduce la indeplinire competentele stabilite

c) actioneaza spontan si din oficiu in functie de interesele sociale curente si viitoare

d) se supun controlului ierarhic exercitat atat in cadrul sistemului organelor AP. cat si din partea Parlamentului sau a organelor judecatoresti

e) actioneaza autonom in limitele competentelor speciale, fara ca alte organe sa li se poata substitui, decat in cazuri exceptionale si expres prevazute de lege

f) nu pot reglementa in domeniile rezervate legii, cu exceptia Guvernului, care poate emite ordonante, in temeiul unei legi speciale de abilitare, in limitele si conditiile prevazute de aceasta. Ordonantele de urgenta adoptate de Guvern intra in vigoare numai dupa aprobarea lor de catre Parlament. Daca Parlamentul nu se afla in sesiune, el se convoaca in mod obligatoriu.

PRESEDINTELE ROMANIEI

- in calitate de sef al statului, presedintele reprezinta puterea executiva
- el reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si integritatii teritoriale a tarii
- presedintele vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice
- exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate

Atributiile presedintelui in raport cu Parlamentul:

Art. 88 Constitutie: seful statului adreseza Parlamentului Romaniei mesaje cu privire la principalele probleme ale natiunii. Mesajul, ca act public al presedintelui Romaniei, a fost calificat de Curtea Constitutionala ca un act exclusiv, unilateral al presedintelui, care nu produce efecte juridice, ca si decretul.

Aceasta decizie a Curtii Constitutionale precizeaza ca Parlamentul, primind mesajul presedintelui, poate sa dezbata o problema prevazuta in acest mesaj si chiar sa treaca la adoptarea unor masuri pe baza propunerilor acestuia.

Art. 89 Constitutie: stabileste ca presedintele, dupa consultarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor si a liderilor grupurilor parlamentare poate dizolva Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a doua solicitari de investitura.

Parlamentul poate fi dizolvat o singura data, dar nu in ultimele sase luni ale mandatului presedintelui, pe timpul starii de asediu sau de urgenta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.