Drept administrativ

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aproape mecanic, cand se discuta despre conceptul de "stat de drept" te gandesti ca neconditionat acel stat este supus absolut "domniei legii", astfel incat cea mai mica abatere sa fie sanctionata de "gardienii" institutionalizati.
Oare, in realitate istoria sau prezentul ce va fi istorie, ne poate oferi exemplul demn de urmat al unui astfel de stat, caracterizat "de drept" tocmai pentru ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept administrativ

Aproape mecanic, cand se discuta despre conceptul de "stat de drept" te gandesti ca neconditionat acel stat este supus absolut "domniei legii", astfel incat cea mai mica abatere sa fie sanctionata de "gardienii" institutionalizati.
Oare, in realitate istoria sau prezentul ce va fi istorie, ne poate oferi exemplul demn de urmat al unui astfel de stat, caracterizat "de drept" tocmai pentru ca recunoaste numai "suprematia legii", sau intre realitate si ideal este o distanta intangibila, asa precum nici constelatiile nu exista in realitate fiind doar iluzia unei asezari ordonate date de efectul de perspectiva?

Statul de drept nu inseamna altceva decat confirmarea institutiilor specifice, clasificate in legislative, executive si judecatoresti, "spiritul si litera legii" in raporturile de organizare a structurilor interne, in relatiile organizationale externe si nu in ultimul rand cu respectarea regulilor de drept in raporturile cu indivizii ce ocupa teritoriul asupra caruia isi exercita suveranitatea .
Fara indoiala, notiunile sintagmei reflecta atat o existenta proprie, cat si una complementara si interactiva si de neinlocuit. Prin urmare nici un stat fara drept nu ar fi existat, dar nici drept fara stat.

primordialitatea desi greu de stabilit, apartine regulei de conduita. O data stabilita conduita, s-a impus si reversul medaliei, sanctiunea, iar aplicarea ei a dus la necesitatea crearii formelor institutionale de coercitie.Istoria civilizatiei umane cuprinde intrinsec o istorie a nasterii si evolutiei dreptului statului.
Organizarea populatiei pe un teritoriu oarecare, legata printr-o comunitate de limba, obiceiuri de viata, economie (agricultura, mestesuguri, comert), cultura, a depins de instituirea unei autoritati inzestrata cu un drept de comanda.

Initial, necesara propriei aparari, puterea autoritatii treptat se transforma in autocratie.Sumerienii, babilonenii, asirienii au parcurs "zorii istoriei de la caverne la sate si orase, de la vanatoare la pastorit si agricultura" de la incipienta sociala, politica, culturala, militara, religioasa la forme evoluate .I. Hr., de la inceputul celui de-al doilea mileniu, in Mesopotamia, orasele-stat se infruntau pentru suprematie. Asa cunoastem existenta oraselor Ur, Babilon, Ugait, Ninive, Mari, s.a. in orase se organizeaza administratii centralizate, se aplica reguli necesare respectarii ordinii publice, se instituie norme de desfasurare a comertului, de strangere a impozitelor, se asigura recrutarea militarilor pentru paza, s.a.m.d.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.