Drept administrativ

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.74

nivel: Facultate

In forma initiala a legii nr. 554/2004 termenul de recurs era tot de 15 zile, dar curgea diferit in functie de prezenta partilor in sala de judecata astfel, pentru partile prezente termenul de 15 zile curgea de la pronuntare, iar pentru cele care nu fusesera prezente in sala, termenul curgea de la comunicare.Textul de lege a fost modificat deoarece Curtea Constitutionala l-a declarat neconstituti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept administrativ

In forma initiala a legii nr. 554/2004 termenul de recurs era tot de 15 zile, dar curgea diferit in functie de prezenta partilor in sala de judecata astfel, pentru partile prezente termenul de 15 zile curgea de la pronuntare, iar pentru cele care nu fusesera prezente in sala, termenul curgea de la comunicare.Textul de lege a fost modificat deoarece Curtea Constitutionala l-a declarat neconstitutional prin Decizia nr. 189/2006. In prezent el curgand numai de la comunicarea hotararii.

Daca in prima instanta competente sa judece erau sectiile specializate ale tribunalelor si curtilor de apel, dupa criteriile amintite, in recurs regulile de competenta sunt urmatoarele: Recursul impotriva sentintelor pronuntate de tribunalele administrativ-fiscale se judeca de sectiile de contencios administrativ si fiscal ale curtilor de apel.
Recursul declarat impotriva sentintelor pronuntate in prima instanta de curtile de apel se judeca de sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

In judecarea recursului se aplica urmatoarele reguli: recursul se judeca de urgenta si suspenda executarea hotararii pronuntate in prima instanta.Hotararea ramane irevocabila dupa solutionarea recursului sau prin nerecurare.Hotararile judecatoresti definitive si irevocabile prin care se admit actiunile in contencios administrativ constituie deci titlu executoriu.

Hotararile judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-au anulat acte administrative cu caracter normativ sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor. Ele se publica in Monitorul Oficial, partea I sau in Monitoarele Oficiale ale judetelor la cererea reclamantului sau a instantei de executare, fiind scutite de plata taxelor de publicitate.Hotararile judecatoresti se executa in cel mult 30 de zile de la data ramanerii irevocabile a hotararii, daca in cuprinsul acesteia nu se specifica un alt termen de executare.

In cazul neexecutarii hotararii, conducatorul autoritatii publice sau persoana obligata prin hotarare va trebui sa plateasca o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pentru fiecare zi de intarziere. Deasemenea reclamantul poate solicita si despagubiri.
Neexecutarea si nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile constituie infractiune.Sanctiunile si despagubirile in cazul neexecutarii hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile se aplica de catre instanta de executare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.