Drept Civil - fituici

5x puncte

categorie: Drept

nota: 8.81

nivel: Facultate

11. Delimitarea dreptului civil de dreptul familiei.
Dreptul familiei e ramura de drept care reglementeaza raporturile personale si patrimoniale ce izvorasc din casatorie, rudenie, adoptie si raporturile asimilate de lege sub anumite aspecte, cu raporturile de familie, in scopul ocrotirii familiei.Daca ambele ramuri au ca obiect de reglementare atat raporturi patrimoniale, cat si nepatrimon[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drept Civil - fituici

11. Delimitarea dreptului civil de dreptul familiei.
Dreptul familiei e ramura de drept care reglementeaza raporturile personale si patrimoniale ce izvorasc din casatorie, rudenie, adoptie si raporturile asimilate de lege sub anumite aspecte, cu raporturile de familie, in scopul ocrotirii familiei.Daca ambele ramuri au ca obiect de reglementare atat raporturi patrimoniale, cat si nepatrimoniale, raportul dintre ele este invers : pe cand in dreptul civil sunt dominante cele patrimoniale, in dreptul familiei cele mai multe sunt nepatrimoniale

12. Izvoarele dreptului civil.
Expresia „izvor de drept” este primitoare de doua sensuri ori intelesuri, intr-un prim sens, sens material, prin izvor de drept civil intelegem conditiile materiale de existenta ce genereaza normele acestei ramuri, iar in cel de-al doilea sens, formal, juridica, expresia de izvor de drept civil desemneaza forma de exprimare specifica normelor de drept civil.Parlamentlul in conformitate cu art. 61 din Constitutie, este organul reprezentativ suprem al poporului roman si singura putere legiuitoare.

Actele emise de Parlament sunt legi, hotarari, motiuni. Legile sunt : constitutionale (de revizuire a Constitutiei), organice si ordinare.Guvernul este autoritatea publica a puterii executive care emite hotarari si ordonante. Hotararile se emit pentru organizarea executarii legilor, iar ordonantele se emit in temeiul unei legi speciale de abilitare, in limitele si conditiile oferite de aceasta.Tot caracter de izvor de drept civil are si actul normativ adoptat de un ministru ori seful unui alt organ al administratiei de stat.

In categoria izvoarelor de drept trebuie incadrate si reglementarile internationale, cu conditia ca Romania sa fie parte la ele si numai daca acestea privesc relatii sociale ce intra in obiectul dreptului civil roman.Constitutia e un izvor important de drept civil, deoarece stabileste drepturile fundamentale ale cetatenilor, drepturi care sunt in acelasi timp si drepturi subiective civile.

13. Aplicarea legii civile in timp
Ca orice lege, si legea civila actioneaza concomitent, simultan sub trei aspecte: o anumita perioada de timp, pe un anumit teritoriu si pentru destinatarii legii. In practica, cele mai multe probleme de aplicare a legii civile se pun in legatura cu aplicarea sa in timp, in caz de succesiune a legii civile.Principiul neretroactivitatii legii civile este regula potrivit careia o lege civila se aplica numai situatiilor ce se ivesc in practica dupa adoptarea ei, iar nu situatiilor anterioare, trecute. Retroactivitatea legii civile noi inseamna aplicarea legii civile noi la situatii juridice anterioare adoptarii ei si isi poate gasi aplicarea numai daca este consacrat expres in noua lege.Ultraactivitatea legii civile vechi inseamna aplicarea, inca un timp oarecare a legii vechi, desi a intrat in vigoare legea noua, la unele situatii determinate, precizate in legea noua.

14. Aplicarea legii civile in spatiu
In precizarea regulilor si exceptiilor privind aplicarea legii civile in spatiu, trebuie sa tinem seama ca exista doua aaspecte ale problemei: unul intern, care vizeaza situatia raporturilor civile stabilite intre subiecte de drept civil de cetatenie sau nationalitate romana, pe teritoriul Romaniei;unul international care vizeaza ipoteza raporturilor civile cu un element de extraneitate (cetatenie, nationalitate, locul incheierii si executarii contractului, etc.).Aspectul intern al aplicarii legii civile in spatiu se rezolva simplu: actele normative civile care emana de la organele centrale de stat se aplica pe intregul teritoriu al tarii, iar reglementarile civile ce emana de la un organ de stat local, se aplica doar pe teritoriul respectivei unitati administrativ-teritoriale.

15. Aplicarea legii civile asupra persoanelor
Ca si in alte ramuri de drept, legile civile au ca destinatari oamenii, fie priviti individual, ca persoane fizice, fie luati in colective organizate, ca persoane juridice.Legile civile pot fi impartite in trei categorii, din punctul de vedere al sferei subiectelor la care se aplica, legile cu vocatie generala de aplicare, daca cele aplicabile atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice, C. civ., decretul nr 31/1995 privitor la persoanele fizice si juridice.

Legile civile cu vocatiea aplicarii numai persoanelor fizice, din aceasta categorie fac parte, codul familiei O.G. nr 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice. Si legile civile cu vocatia aplicarii numai persoanelor juridice, in aceasta categorie includem Legea nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome.In concluzie, corecta aplicare a legii civile presupune respectarea principiilor care carmuiesc actiunea acesteia sub trei aspecte, timp, spatiu, persoane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.