Dregatoriile romanesti in veacurile al XIV pana in XVI

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Pentru a da un exemplu: domnii nostri pun, pina in epoca fanarioAZtilor, in documente, inaintea numelui lor "Io", cu un semn deasupra lui o, care inseamna prescurtare. "Io" e "Ioan", numele imparatului, tarului balAZcanic Ionita, pe care urmasii l-au adaus la numele lor propriu, precum imparatii din Roma isi ziceau cu totii cezari, dupa numele lui Iuliu Cesar, ori precum craii slavi nu fac decit s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dregatoriile romanesti in veacurile al XIV pana in XVI

Pentru a da un exemplu: domnii nostri pun, pina in epoca fanarioAZtilor, in documente, inaintea numelui lor "Io", cu un semn deasupra lui o, care inseamna prescurtare. "Io" e "Ioan", numele imparatului, tarului balAZcanic Ionita, pe care urmasii l-au adaus la numele lor propriu, precum imparatii din Roma isi ziceau cu totii cezari, dupa numele lui Iuliu Cesar, ori precum craii slavi nu fac decit sa poarte in insusi titlul lor numele lui Carol cel Mare. Dar, in Moldova, numele premergator de Ioan sau "Io" nu se intilneste decit de la o bucata de vreme; la inceput se zicea: "mi", adeca "eu".

Moldova avea, deci, fara indoiala si in a doua jumatate a veaculu al XlV-lea boieri. Boierii acestia erau de origine deosebita si de caracte deosebit. Unii veneau din vechii maramuraseni, rude ale domnilor. Se s pot recunoaste foarte usor dupa numele de botez. Cutare nume se intre buinteaza in Ungaria mult mai mult decit aiurea: Petru si Stefan. Regatu unguresc fiind un regat apostolic, numele Sfintului Petru e un nume favorit iar numele de Stefan e al sfintului rege. Printre domnii nostri cei dinti insa intilnim pe Petru al Musatei, pe fratele sau Stefan, pina la Stefan ce Mare insusi. Tot asa la sirbi, numele lui Stefan Dusan si al lui Stefan Ne mania, intemeietorul dinastiei.

Numele de Iuga, caruia-i corespunde cel rusesc de Iurg, Gheorghe, pari sa nu fi venit din lumea ruseasca direct, de unde era si Iurg Coriatovic despre care se credea ca s-a intercalat intre domnii de dinastie nationali moldoveneasca1, ci sa fi trecut prin Maramuras, unde era o influenta ruteana Dar numele de Roman, pe care-1 poarta fratele lui Petru si Stefan e carac teristic rusesc, venit din Bizant. Bizantul a avut imparati cu acest nume care nu inseamna decit Roman: Rhomanos, Romanus.

Din Chiev el a trecu apoi in Galitia, si de acolo la domnul Moldovei din veacul al XlV-lea, d< unde si numele orasului care exista pina in momentul de fata: Roman. Ro man e un nume favorit si acuma la rusii apuseni, si chiar la poloni.Pe linga aceste influente este si influenta locala, bastinasa, a fondulu primitiv romanesc din partile acestea. Sint astfel boieri din clasa conducaAZtoare care a fost gasita de maramuraseni la descalecarea lor, si altii din lumea cnejilor si a voevozilor traditionali.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.