Dramaturgia

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.99

nivel: Gimnaziu

     "O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale, "Act venetian" de Camil Petrescu si "Scaunele" de Eugen Ionescu sunt trei opere care apartin unuia dintre cele trei mari genuri literare, anume genului dramatic. Aceste trei lucrari reprezinta, la rândul lor, tot atâtea mari categorii ale textelor dramatice: comedia, tragedia (drama) si respectiv teatrul absurdului.

     "O scrisoa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dramaturgia

     "O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale, "Act venetian" de Camil Petrescu si "Scaunele" de Eugen Ionescu sunt trei opere care apartin unuia dintre cele trei mari genuri literare, anume genului dramatic. Aceste trei lucrari reprezinta, la rândul lor, tot atâtea mari categorii ale textelor dramatice: comedia, tragedia (drama) si respectiv teatrul absurdului.

     "O scrisoare pierduta" reprezinta materializarea unui anumit dezgust fata de noile valori sau mai bine spus nonvalori pe care societatea le-a adoptat la sfârsitul secolului al nouasprezecelea. Aceasta societate tinde sa devina de-a dreptul o farsa, atitudinea adoptata de catre autor este una plina de ironie si sarcasm.

     A doua piesa, "Act venetian", ne introduce într-o lume a ideilor, o lume în care adevarata drama nu poate exista decât la nivelul ideilor si a conceptelor ("Da, m-am înselat, si astazi ai putea sa-mi arzi pieptul cu un fier înrosit, dar n-ai ajunge pâna la veninul acestei nedumeriri...").

     Lucrarea intitulata "Scaunele" ne prezinta o lume atât de reala încât pare de-a dreptul absurda si fara nici un sens. În aceasta lume, omul este prizonierul incapacitatii sale de a comunica pâna si în situatiile extreme ale vietii sale. Acest om nu mai poate iesi din rutina zilnica, fapt care contureaza o existenta umana de-a dreptul tragica: "[Batrânul] O ultima data... îti acord deplina mea încredere... ma bizui pe tine... Vei spune totul... Îti las mostenire mesajul [...] Adio, voua tuturor. [...] [Oratorul] (care în timpul dublei sinucideri a ramas indiferent, se hotaraste [...] sa ia cuvântul; în fata rândurilor goale, face semne multimii invizibile, dându-i a întelege ca e surd si mut; face semne de surdomut: sfortari deznadajduite...)"

      O comparatie între aceste trei texte dramatice este aproape imposibil de realizat fara a trece în domenii stiintifice straine literaturii, deci în continuare ne vom ocupa de o comparatie între cele trei texte punând accentul pe modalitatile deosebite de folosire a conventiilor specifice genului dramatic.

      Una dintre trasaturile fundamentale ale dramaturgiei este redactarea unui text în vederea punerii lui în scena, în fata unui public.

      Modalitatile de punere în scena difera de la un text la altul. Astfel, comedia lui Caragiale este una simpla, banala am putea spune, în care mesajul este transmis prin atitudinile personajelor, prin limbajul acestora si prin situatiile hilare în care sunt puse aceste personaje; indicatiile scenice nu au un rol semnificativ în comparatie cu importanta schimbului de replici între personaje. Simplitatea prin care se caracterizeaza opera lui Caragiale apropie personajele comediilor de personajele farsei moderne, fapt extrem de controversat la vremea respectiva.

      "Act venetian" de Camil Petrescu este o drama psihologica sau de idei. Consecinta faptului ca accentul cade pe latura psihologica a personajelor este o crestere a importantei gesturilor, a elementelor de comunicare verbala si nonverbala dintre personaje, astfel, indicatiile scenice încep sa creasca în abundenta si în importanta, fiind de-a dreptul nelipsita respectarea lor pentru a întelege mesajul operei.

      Teatrul absurdului, ilustrat prin piesa "Scaunele" a lui Eugen Ionescu apare ca o revolutie în domeniul dramaturgiei universale. Acest tip de creatie dramatica îsi creeaza o structura proprie în ceea ce priveste importanta elementelor scenice. Aici, dialogurile între personaje nu mai sunt în prim-planul atentiei ci ele lasa loc elementelor nonverbale, paraverbale si vizuale.

     Concluzionând, putem afirma ca dialogurile dintre personaje precum si indicatiile scenice fac sa nu mai fie necesara prezenta unui narator sau povestitor, aceasta fiind o caracteristica a majoritatii operelor dramatice.

     Textele care apartin genului dramatic sunt împartite în unitati specifice (acte, scene). Cele trei lucrari sus-mentionate nu fac exceptie de la aceasta regula, desi piesa "Act venetian", în forma sa initiala, era alcatuita dintr-o singura unitate (un act), fapt care constituia o "abatere de la canoanele operei dramatice".

     Ca un alt aspect important, trebuie mentionat caracterul fictional al textelor dramatice care îsi face simtita prezenta în toate cele trei lucrari. Totusi, în teatrul absurdului, acest aspect este subminat într-o oarecare masura de catre abstractizarea excesiva care poate fi interpretata ca si o imagine a realitatii.

      Caracterul epic este una dintre trasaturile de baza ale operelor dramatice pâna în perioada interbelica. Lucrarile "O scrisoare pierduta" si "Act venetian" apartin acestei perioade, deci constructiile lor includ înlantuiri de evenimente provocate de o cauza anume, se declanseaza stari conflictuale si se produc rasturnari de situatie care conduc în cele din urma la o solutionare a conflictului iscat. În perioada postbelica, însa, dramaturgii au încetat sa acorde o importanta sporita caracterului epic al lucrarilor lor. Acesta a fost si cazul lui Eugen Ionescu, piesa "Scaunele" excelând prin aspectul ei simbolic si nu prin cel epic.

      În final, putem afirma ca diferentele stilistice între operele "O scrisoare pierduta" de Ion Luca Caragiale, "Act venetian" de Camil Petrescu si "Scaunele" de Eugen Ionescu sunt date de apartenenta lor la o anumita perioada din istoria teatrului românesc.

     Astfel, de la comedii simple, precum cele a le lui Caragiale, dramaturgia româneasca a evoluat la forme mai complexe (reprezentate aici de catre drama lui Camil Petrescu) si chiar pâna la un nou tip de teatru, care socheaza prin originalitatea lui: teatrul absurdului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.