Drama psihologiei

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.47

nivel: Facultate

Drama psihologiei
Atitudinea contradictorie față de astfel de fenomene apare și din faptul că, pe de o parte, ele sunt trecute printre domeniile pseudoștiințifice iar, pe de altă parte, atunci când sunt prezentate distinct (în cadrul termenului de percepție extrasenzorială sau al celui de parapsihologic) li se acordă o semnificație deosebită și se aduc argumente, uneori convingătoare, cu pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Drama psihologiei

Drama psihologiei
Atitudinea contradictorie față de astfel de fenomene apare și din faptul că, pe de o parte, ele sunt trecute printre domeniile pseudoștiințifice iar, pe de altă parte, atunci când sunt prezentate distinct (în cadrul termenului de percepție extrasenzorială sau al celui de parapsihologic) li se acordă o semnificație deosebită și se aduc argumente, uneori convingătoare, cu privire la necesitatea investigării lor.

Drama psihologiei
Psihologia a fost comparată cu viața omului si așa cum omul are ? biografie și psihologia își are propria sa biografie. Numai că biografia psihologiei, prin avatarurile ei, s-a individualizat în raport cu biografia altor științe. Nu întâmplător s-au scris și o serie de lucrări dedicate drumului sinuos al psihologiei. Psihologul român Vasile Pavelcu (1900 — 1990) a publicat o Dramă a psihologiei în două ediții, una apărută în 1965, alta în 1972.

Drama psihologiei
„Nu este o simplă metaforă când vorbim despre viața, biografia unei științe, despre strădania si zbuciumul ei, despre căderile si înălțările, durerile și triumfurile, încordările și destinderile, conflictele și împăcările ei, adică despre «drama» pe care o poate trăi și o trăiește orice om de știință. Frământările dramatice ale omului de știință sunt ale științei însăși și invers" (Pavelcu, 1972, p. 12).

Drama psihologiei
Intenționat autorul își „construiește" lucrarea ca o adevărată dramă : în actul întâi el afirmă: psihologia nu este știință; psihologia nu are metode; nu există legi în psihologie; în actul al doilea „urcă" treptat spre obiect, metodă și legitate în psihologie, pentru ca în final, în epilog să deschidă o nouă contradicție, spune autorul, de fapt, tot o dramă ca și celelalte de până acum: pe de o parte, contradicția dintre subestimarea valorii științifice sau sociale a psihologiei și posibilităților ei, pe de altă parte, conflictul între natura cerințelor și caracterul particular al psihologiei, în primul caz psihologiei „nu i se cere ceea ce poate da", iar în cel de al doilea „i se pretinde altceva decât ceea ce poate oferi".

Autorul este însă convins că „noua sinteză a pozițiilor contradictorii va reduce tensiunea dramatică existentă" (Pavelcu, 1972, p. 312). Se sugerează, în felul acesta, dialectica spiralei destinului psihologiei. Cu mult înaintea lui Pavelcu alți autori s-au interesat de destinul întortochiat și dramatic al psihologiei.

După opinia psihologului german Herman Ebbinghaus (1850—1909) drama psihologiei constă în aceea că „are trecut lung dar istorie scurtă" (Ebbinghaus, 1920, p. -1). Acestea erau cuvintele cu care el își începea un Manual de psihologie apărut în 1908 și apoi în mai multe ediții succesive pentru ca în 1920 să fie tradus și în limba română cu o prefață de Constantin Rădulescu-Motru. Afirmația pare paradoxală: să însemne aceasta că există un trecut neistoric sau că trecutul de până la istoria unei științe este preistorie, adică perioadă neștiințifică a ei?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.