Dragostea pentru scris

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Liceu

Suntem bucurosi ca ni le faceti cunoscute si noua. Cum vedeti cultura romana, in general, si literatura romana, in special, la momentul actual? Nu sunt in masura sa emit judecati asupra culturii romane, nici asupra literaturii, din care consider ca fac parte, ar insemna sa ma plasez in afara lor, sa le privesc de la distanta, si nu sunt in stare. Totusi, am sa va raspund intr-un fel anecdotic. Un [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dragostea pentru scris

Suntem bucurosi ca ni le faceti cunoscute si noua. Cum vedeti cultura romana, in general, si literatura romana, in special, la momentul actual? Nu sunt in masura sa emit judecati asupra culturii romane, nici asupra literaturii, din care consider ca fac parte, ar insemna sa ma plasez in afara lor, sa le privesc de la distanta, si nu sunt in stare. Totusi, am sa va raspund intr-un fel anecdotic. Un scriitor rus actual, nu-i mai tin minte numele, avand succes de librarie si bani multi, ar fi putut sa se stabileasca oriunde in Europa, intr-o tara linistita, in Anglia, de pilda, dar a preferat sa locuiasca in Rusia, motivand ca acolo se intampla mereu cate ceva, e o fierbere continua, o miscare fireasca, si asta ii hraneste inspiratia...

Paradoxal, societatile fericite, adica incremenite in echilibrul lor, nu produc opere mari. Din putinul pe care-l aflu despre literatura franceza de azi, vad ca-i lipsesc marii autori, desi exista multi scriitori buni, care se pierd insa in labirintul unei limbi rafinate, mladioase, extrem de bine strunita, capabila de nuante infinite. Cred ca Victor Hugo a fost ultimul mare poet al Frantei; Baudelaire, Rimbaud sunt deja atinsi de virusul distrugator de poezie, rodul acelui "Enrichissez-vous!"

(Imbogatiti-va!") atribuit ministrului Francois Guizot, pe timpul Restauratiei, si inspirat, poate, de mentalitatea lui Benjamin Franklin, anti-poetica, dar generatoare de bogatie si de stabilitate sociala. In Canada, minimumul necesar vietii il are asigurat fiecare cetatean, dar unde este marea literatuta canadiana? Elvetia are, din cate stiu, cel mai ridicat nivel de trai, dar unde este marea literatura elvetiana? Noi, din acest punct de vedere, suntem favorizati de soarta. Pentru a trai intr-o tara ca a noastra e nevoie de-o doza de eroism si oamenii, in general, sunt insetati de atitudini eroice, in strafundul sufletului chiar doresc sa li se ceara sa fie eroici, ori sa vada la altii ceva asemanator.

Arta e o floare care se hraneste din tragism, numai asa se poate produce benefica descarcare de energie pe care grecii o numeau katarsis. Poate alte tari sunt mai fericite, dar a noastra este mai vie! Si o tara vie este capabila sa dea nastere unei mari literaturi.Am toata increderea in tinerii seriosi de azi, timpul este de partea lor. Teophile Gauthier a fost socat sa descopere ca Victor Hugo, autorul dramei "Hernani", care a provocat scandalul dintre clasici si romantici, era un tanar simplu si corect, imbracat ca toata lumea, lipsit de orice forma de excentricitate in gesturi si cuvinte. De multe ori, tineretul confunda revolutia in arta cu scandalul, ceea ce este profund gresit, e o confuzie de planuri.

Revolutie in arta nu se poate face fara sa stii "la perfectie" legile artei, fara sa-i stapanesti regulile; Picasso desena la fel de bine ca si Michelangelo. Altfel, sa pretinzi ca revolutionezi arta e o simpla acoperire a propriei stangacii. Pentru a pretinde ca faci ce a facut Tristan Tzara trebuie sa fii in stare sa compui un sonet perfect. Asta se face numai in biblioteca si la masa de lucru, cu munca multa. Si bineinteles cu talent, care nu este insa suficient. Va impartasim intocmai opinia. Unde credeti ca se situeaza in literatura romana Magda Isanos si Eusebiu Camilar? Dar Elisabeta Isanos?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.