Dragostea - eseu

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.94

nivel: Gimnaziu

Întrebările mele sunt următoarele: De ce trebuie să se ajungă la situații din acestea într-o țară care se vrea civilizată, care are aspirații la un statut european? De ce nu-i mai pasă nimănui de nimeni, nici chiar de rudele apropiate, și toți se gândesc numai la ei înșiși? Cât i-ar costa pe vecinii acestui om să pună mână de la mână să aibă grijă de acest om în fiecare lună? De ce nu face statul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dragostea - eseu

Întrebările mele sunt următoarele: De ce trebuie să se ajungă la situații din acestea într-o țară care se vrea civilizată, care are aspirații la un statut european? De ce nu-i mai pasă nimănui de nimeni, nici chiar de rudele apropiate, și toți se gândesc numai la ei înșiși? Cât i-ar costa pe vecinii acestui om să pună mână de la mână să aibă grijă de acest om în fiecare lună? De ce nu face statul ceva pentru a-i proteja?

Aici ar fi loc de multe întrebări „De ce?”, dar atunci nu aș mai termina referatul vreodată. Stau și mă întreb de ce atâta lipsă de respect față de bătrânii noștri, din moment ce ei reprezintă majoritatea populației române. Se știe doar că sporul natural este negativ, așa că nu înțeleg unde este problema. Unele dintre sfaturile bătrânilor se mai pot aplica și acum, iar mie mi se pare că aceștia se distrează mai bine ca tinerii. Toți tinerii au început să se „americanizeze”, și nu numai, ci întregul glob, iar acest lucru ne face să ne pierdem respectul față de tradițiile și valorile proprii și, automat, față de seniorii noștri.

Dragostea se mai reflectă și în alte cazuri, cum ar fi dragostea față de familie, oameni, animale și, cea care mi se pare cea mai importantă, față de persoana iubită. În continuare, le voi dezbate pe rând.
Din păcate, nu pot să înțeleg cum într-o familie pot exista probleme. Doar o familie se întemeiază pe conceptul de iubire. Așadar, cum pot bărbații să își bată soțiile; cum pot mamele să își maltrateze sau, mai rău, să își abandoneze copiii? Acești părinți ar trebui pedepsiți atât de societate, cât și de Dumnezeu. Nu era mai bine în vremurile antice, când cei care greșeau erau bătuți sau omorâți cu pietre? Poate ar trebui să ne întoarcem la asemenea metode, pentru că văd că altfel nu se poate. La asemenea suflete nu le este frică de o lege sau de asistenții sociali; nicidecum.

Anul acesta, și în unele cazuri, chiar mai de mult, au fost pornite diferite campanii în ajutorul semenilor noștri.
Una dintre ele ar fi „Tu știi ce mai face copilul tău?”, inițiată de PRO TV. Cum au declarat reprezentanții postului, „Campania „Tu știi ce mai face copilul tău?” s-a născut din nevoia de a le arăta autorităților care sunt problemele sistemului românesc de învaățământ”. Cazurile care m-au impresionat cel mai mult sunt următoarele:

În satul Valea Plopii, copiii sunt atât de săraci, încât nu au văzut niciodată un computer sau măcar o mașină. Unii dintre ei merg special la școală doar ca să mănânce cornul și laptele, uneori singura lor masă zilnică. Cu ajutorul postului de televiziune, sute de telespectatori au sărit în ajutorul lor, iar în noiembrie a fost organizată și o gală pentru strângerea de fonduri pentru dotarea școlii din Valea Plopii. Sunt de părere că nu numai câțiva telespectatori ar trebui să contribuie la îmbunătățirea traiului acestor copii, ci să se implice și cei care au bani cu nemiluita și statul. Ce face statul pentru a-i ajuta? Le dă niște computere noi, pe care nu știe nimeni să le folosească și care se vor strica într-o săptămână datorită proastei utilizări.

Și cine să le repare? În schimb, acești bani ar putea fi folosiți pentru electricitate, încălzire centrală, canalizare, lucruri care le-ar folosi cu adevărat. Și bogătașii… Marii mahări care se îmbogățesc peste noapte, ar putea să doneze 1% din averea lor și ar fi de ajuns. Decât să își cumpere mașini de sute de mii de euro pe care nu le conduc niciodată și case în diferite colțuri ale lumii în care nu vor locui de asemenea niciodată, mai bine ar da banii respectivi pe niște mâncare, haine și căsuțe, ca să nu zic case. Gigi Becali, oricât de incult ar fi, crede în Dumnezeu și acest lucru se vede. Nu cred că mai este nevoie să dau exemple despre câți bani a donat și câte case a construit în scopuri umanitare.

Un alt reportaj incredibil, realizat în județul Vaslui, vorbește despre situația unor micuți ce se trezesc la 5 dimineața și străbat zeci de kilometri pe jos, prin frig sau prin arșiță, doar pentru că își doresc să meragă la școală. Ar fi chiar așa de greu încât parlamentarii să renunțe la salariile și pensiile lor de zeci de mii de RON, la mașini de serviciu pe care nici în țările originare nu le vezi prea ușor, la excursii extravagante în destinații de care nimeni nu a auzit, în schimbul cumpărării câtorva off-road-ere care să ducă elevii din satele rupte de lume la școli și pentru construcția cel puțin a școlilor primare în aceste sate?

În Apuseni, niște copii învață pe întuneric, într-o școală care nu este electrificată, iar primăria satului respectiv nu a prevăzut în bugetul de cheltuieli sume care să le aducă micuților lumină în sălile de clasă. Chiar așa de mult și-a întins corupția tentaculele, încât nici în cele mai îndepaărtate sate conducătorilor să nu le pese de copiii lor, care reprezintă viitorul acestei țări și o schimbare în bine pentru noi? Nu pot să cred că aceștia sunt liderii aleși de noi, care ar trebui să promoveze democrația și să ne apere modul de viață și principiile.

Acum este și timpul unor contraexemple a unor oameni și instituții care arată că chiar le pasă.
Millenium Bank, în cadrul campaniei „Donează o jucărie pentru copiii fără Moș Crăciun”, a strâns peste 1.000 jucării pentru copii sărmani. Aceste jucării s-au distribuit în Ajunul Crăciunului către Asociația Pro Vita, Valea Plopului și către centre sociale din București prin Fundația Chance for Life. Nu cred că există bucurie mai mare pentru acești copii decât să știe că cineva s-a gândit și a avut grijă de ei.

De asemenea, au fost făcute studii asupra celor care donează pentru copiii defavorizați, iar rezultatele au fost că 68% dintre români au făcut în trecut donații pentru cauze sociale, iar 86% sunt dornici să ofere sprijin pentru acești copii.
Încă o dată, implicarea diferitelor posturi tv în ajutorarea oamenilor mi se pare o binecuvântare. Antena 1 a realizat show-ul „Vreau să fiu mare… vedetă”, prin care ajuta copiii săraci împreună cu familiile lor. De Crăciun, a realizat o ediție specială, în care au cântat numai copii cu dizabilități și cărora le-au adus o mare bucurie în suflet prin dotarea caselor și apartamentelor familiilor acestora cu toate cele necesare: atât aparate electronice și electrocasnice, cât și mâncare, haine și jucării.

Din păcate, unii dintre ei erau abandonați de părinți și crescuți de bunici, iar acest lucru nu mi se pare normal. Cum a zis și Dan Negru: „Când bunicii vin la emisiune, ceva nu este în ordine”. Pentru a doua oară, PRO TV a lansat un show cu mare succes, „Dansez pentru tine”, prin care le dă posibilitatea oamenilor normali să își îndeplinească visele și să îi ajute pe cei la care țin. Următorul show (nici nu știu dacă se poate numi așa), are cea mai mare vechime și mi se pare și cel mai bun. Este patronat de Cristian Tabără și se numește „Dăruiești și câștigi”.

Acest program mi se pare că face minuni în adevăratul sens al cuvântului, deoarece pentru oameni care nu mai au nici o speranță, reușește să le-o aducă, și totodată speranța unei zile de mâine mai bune, că mai există și pentru ei o rază de soare. Sunt anumite cazuri care te înduioșează până la lacrimi și te fac să vrei să fii mai bun. Fiecare dintre noi putem fi mai bun dacă vrem. Nu există „nu putem”, ci doar „nu vrem”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.