Dragi locuitori ai planetei - compunere

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.49

nivel: Gimnaziu

Dragi locuitori ai planetei sunt un biet pui de urs polar numit Germi, am vârsta de opt luni și împreună cu familia mea care se compune din părinții mei și doi frați trăim la Polul Nord intr-o grotă de gheață. La început am fost cinci frați, cinci ursuleți polari jucăuși care ne jucam în aer liber cât era ziua de mare, zburdam și alergam fără să avem grija procurării hranei, până când într-o zi a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dragi locuitori ai planetei - compunere

Dragi locuitori ai planetei sunt un biet pui de urs polar numit Germi, am vârsta de opt luni și împreună cu familia mea care se compune din părinții mei și doi frați trăim la Polul Nord intr-o grotă de gheață. La început am fost cinci frați, cinci ursuleți polari jucăuși care ne jucam în aer liber cât era ziua de mare, zburdam și alergam fără să avem grija procurării hranei, până când într-o zi am fost surprinși de o familie rivală și în încăierare doi dintre frații mei au fost uciși.

...

În iernile grele, noi urșii polari pentru a ne putea procura hrana suntem nevoiți de multe ori să spargem straturi groase de gheață și să intrăm în apa rece ca să prindem peștele, iar alteori răbdăm foame zile întregi căci nu găsim mâncare. Acest lucru nu ne afectează foarte tare pentru că noi suntem foarte rezistenți la foame și la frigurile cele mai mari din lume.

Eu și familia mea ne încălzim stând în bârlogul de gheață și zăpadă înghesuiți unul lângă altul, dormind și hibernând. În ținuturile înzăpezite ale Polului Nord sunt doar două anotimpuri: anotimpul friguros sau iarna și anotimpul călduros sau vara. Un anotimp polar durează o perioadă de șase luni. Vara vânăm în special pești și alte viețuitoare, iar iarna hibernăm pentru a putea rezista frigului năprasnic și viscolului ucigător.

Sus pe un iceberg stau și cuget la ce soartă voi avea în viitor și mă întreb dacă voi rezista să supraviețuiesc în aceste condiții grele. Razele zgârcite ale soarelui ies de după un munte de gheață acoperit cu un strat gros de zăpadă albă și cristalină ca și zâmbetul unui copilaș.

Un pinguin apare în fața mea călcând zăpada în picioare cu un mers țanțoș și defilând ca soldații la o paradă militară, imaginația îmi spune că acest pinguin este adus de la o grădină zoologică unde a stat câțiva ani buni și acum este redat libertății pentru a-și trăi poate ultimele clipe din viață în mediul în care s-a născut. Vesel se duce la mal, se aruncă în apa mării și ca o plută înoată în larg. Peste ținut se lasă domol o plapumă neagră și eu realizez că încet se lasă înserarea și clipele se scurg alene către noapte.

Peste ținuturile veșnic înghețate încep să zburde mii de fulgi jucăuși de nea și încet, încet se așterne un strat pufos de omăt. Ninge mult în timpul nopții, dimineață stratul de zăpadă este mult mai mare și în jurul amiezii se pornește un viscol cumplit, care face ca gerul și frigul să fie de nesuportat. Eu împreună cu frații și părinții mei ne adăpostim în grota de gheață. Abia peste două zile ne desmorțim și ieșim să mergem la vânătoare și pescuit.

Timpul trece și familia mea îmbătrânește din ce în ce mai tare. Mama e din ce în ce mai slăbită, i se văd tot mai pronunțat oasele și pe zi ce trece îi scad puterile. Tata este îngrijorat și supărat din cauză că este bătrân și nu mai poate procura suficientă hrană pentru toți membrii familiei mele ca să nu moară de foame.

Îngrjirea speciei de urși albi se poate face prin realizarea unor programe prin care să se crească pui de urși albi în parcuri zoologice și rezervații până ajung la maturitate și apoi să se populeze mai multe zone de la Polul Nord cu familii de urși albi. În tot acest timp oamenii trebuie să fie conștienți de a proteja specia de urși albi învățându-i încă din școli pe copii să protejeze atât această specie, cât și celelalte varietăți de animale încât în viitor să nu mai existe alte rase de viețuitoare în pericol de a fi pe cale de dispariție.

Sper că dorința mea se va concretiza în viitor, iar oamenii își vor îndrepta atenția către animalele din specia mea și vor investii în programe pentru îngrijirea și ocrotirea noastră pentru că avem și noi dreptul să trăim în liniște și armonie pe pământ așa cum toate viețuitoarele se luptă ca să își petreacă viața cât mai frumoasă .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.