Dozimetria radiatiilor nucleare

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

I.9.2. Efectele biologice ale iradierii cu neutroni termici sunt, in mare masura, determinate de reactia nucleara urmatoare:
,
care se produce in celula vie.
Prin aceasta reactie se produce izotopul radioactiv de . Ambii produsi de reactie au efecte distructive asupra tesuturilor vii, prin energia depozitata si efectele ulterioare depozitarii. Se cer energiile cinetice ale [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dozimetria radiatiilor nucleare

I.9.2. Efectele biologice ale iradierii cu neutroni termici sunt, in mare masura, determinate de reactia nucleara urmatoare:
,
care se produce in celula vie.
Prin aceasta reactie se produce izotopul radioactiv de . Ambii produsi de reactie au efecte distructive asupra tesuturilor vii, prin energia depozitata si efectele ulterioare depozitarii. Se cer energiile cinetice ale celor doi produsi de reactie, stiind ca energia maxima a electronilor din spectrul al izotopului radioactiv de este de 0.156 MeV.
Se face ipoteza ca nucleul tinta de azot se afla, initial, in repaus.
Se dau masele de repaus ale atomului de hidrogen, , respectiv, neutronului,

I.9.3. Pentru prepararea surselor de cu activitati pana la 100 kCi se foloseste o celula fierbinte care are dimensiunile 2mx2mx4m. Celula fierbinte este inconjurata de un perete din beton special cu grosimea de 1,10 m.
(i) Care este masa unei surse care are activitatea maxima?
(ii) Care este grosimea peretilor de plumb cu care trebuie dublati peretii de beton special ai celulei fierbinti, astfel incat doza zilnica in exteriorul acesteia sa nu depaseasca 0.04 mSv cand se lucreaza pentru prepararea sursei cu activitatea maxima?

Indicatii. (a) Prin dezintegrarea a nucleului de si dezexcitarea a nucleului fiica de se obtin 2 radiatii importante care au energii de 1172 keV, respectiv, 1332 keV. Energia lor medie se poate considera ca fiind de 1250 keV, avand factori de schema aproape identici.
(b) Se poate neglija absorbtia radiatiilor in aerul din celula fierbinte.
(c) Se poate considera, pentru estimarea dozei zilnice, ca se lucreaza 200 de zile pe an, timp de 7 ore zilnic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.