Dozarea cinaometrica a mercurului

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.96

nivel: Liceu

In solutia de sare mercurica se adauga un exces dintr-o solutie titrata de KCN. Se adauga apoi pentru 100 ml solutie, 6-7 ml solutie de 15% NH3 si 0,2 g KI. Se titreaza la temperatura obisnuita excesul de KCN cu AgNO3 pana la opalescenta persistenta de AgI, vasul in care se titreaza se aseaza pe un fond inchis (hartie neagra) pentru observarea mai usoara a opalescentei de AgI. Determinarea cantita[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dozarea cinaometrica a mercurului

In solutia de sare mercurica se adauga un exces dintr-o solutie titrata de KCN. Se adauga apoi pentru 100 ml solutie, 6-7 ml solutie de 15% NH3 si 0,2 g KI. Se titreaza la temperatura obisnuita excesul de KCN cu AgNO3 pana la opalescenta persistenta de AgI, vasul in care se titreaza se aseaza pe un fond inchis (hartie neagra) pentru observarea mai usoara a opalescentei de AgI. Determinarea cantitatii de Hg din proba analizata se face calculand cantitatea de KCN care a reactionat cu AgNO3. Daca avem n1 ml solutie KCN adaugata, cu titrul T1 si n2 ml solutie AgNO3, cu titrul T2, excesul de KCN dupa reactia:aHg(CN)4i-2 + Ag+ ? Hg(CN)2 + aAg(CN)2i-

echilibrul depinde de cantitatea de KCN ce se afla in solutie, deci cu cat concentratia in cianura este mai mare, cu atat echilibrul in aceasta reactie este deplasat mai mult Compusul organic se dezagrega pe cale oxidativa umeda (HNO3 H2SO4+ HNO3 HNO3+KMnO4 ).
Se foloseste dezagregantul de la caz la caz, dar intotdeauna trebuie ales astfel incat mercurul sa fie trecut intr-o combinatie oxigenata care sa fie puternic disociata (azotat, sulfat, perclorat). Dupa indepartarea (pe baie de apa sau de nisip) a excesului de dezagregant se reia cu apa acidulata cu HNO3 si se adauga un exces dintr-o solutie titrata de NaCl care se retitreaza in prezenta nitroprusiatului de Na sau a altui indicator cu Hg(NO3)2.

Mercurul din alte combinatii (minereuri) se dozeaza la fel. Se dezagrega substanta cu un astfel de dezagregant incat Hg sa treaca intr-o combinatie oxigenata puternic disociata urmata de dozare asa cum s-a aratat anterior.
spre stanga. Prezenta unei caantitati mai mari de cianura impiedica disocierea complexului:

aHg(CN)4i-2 ? Hg(CN)2 + 2CN-
si astfel o anumita cantitate de cianura care ar trebui sa intre in reactie cu AgNO3 ramane in complex. Din aceste motive se adauga o corectie la volumul de solutie de AgNO3 folosita. De exemplu se lucreaza cu o solutie de AgNO3 10-1 n si daca pentru 100 ml solutie de analizat se adauga 10 ml solutie KCN 10-1n (care contine la 1litru 2KCN/10 mol =KCN/5 mol), atunci pentru un consum de AgNO3 intre 10 si 4,5 ml, corectia ce se va adauga volumului de solutie de AgNO3 va fi:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.