Doua loturi de I.L.Caragiale - comentariu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.07

nivel: Gimnaziu

Bucuria sa este insa de scurta durata ,caci mergand sa incaseze castigurile cele mari, bancherul ii comunica faptul ca numerele biletelor erau inversate . Reactia lui Lefter este deosebit de violenta asupra propriei persoane(se jeleste ,se bate cu palma peste ochi si cu pumnii in cap ,tropaie din picioare),cat si asupra bancherului incat acesta este nevoit ...sa ceara ajutorul fortei publice [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Doua loturi de I.L.Caragiale - comentariu

Bucuria sa este insa de scurta durata ,caci mergand sa incaseze castigurile cele mari, bancherul ii comunica faptul ca numerele biletelor erau inversate . Reactia lui Lefter este deosebit de violenta asupra propriei persoane(se jeleste ,se bate cu palma peste ochi si cu pumnii in cap ,tropaie din picioare),cat si asupra bancherului incat acesta este nevoit ...sa ceara ajutorul fortei publice ca sa scape de d. Lefter.

Ajungand la deznodamant, naratorul propune doua variante posibile, vizand starea psihica a sotiilor popescu dupa aceasta cumplita deziluzie dar marturisestw sincer ca nu stie ce s-a intamplat cu personajele sale.

Subiectul nuvelei este o insusire de conflicte intre lefter Popescu si celelante personaje. Astfel I.L.Caragiale mentine o tensiune permanenta a actiuni si un ritm viu al epicului. De pilda, mai intai,Lefter intra in confict cu consoarta sa fata de care se arata neindurator , apoi cu tingancile , cu seful sau, cu bancherul sau chiar cu asociatii sai,capitanul Pandele si comisarul Turtureanu.

Aproape de fiecare data el se dovedeste intransigent,devine violent in gesturi sau in limbaj ,in disperare sa ca nu-si va incasa sumele cuvenite in lipsa biletelor de loterie. Numai fata de seful sau mentine o atitudine de supunere ,dar numai pana in momentul gasirii biletelor ,cand devine ironic aproape dispretuitor.

Obsedat de a fi bogat si de a-si depasi umila conditie sociala si materiala , Lefter este cuprins de o permanenta neliniste. De pilda dupa oboseala cautarii biletelor prin casa, d.Lefter care atipise vreun sfert de ceas, ,,se scoala drept, cu fata luminata de raza adevarului’’,caci a fost vanduta dupa ce se afla in jacheta .Afland ca jacheta a fost vanduta ,dupa ce sparge toate farfuriile trece la interogarea sotiei cu ,,un ton sever,dar calm’’.

El crede ca chivutele sunt ,,hoatele’’,de aceea insista pe langa comisarul Turturenanu sa fie iertator cu acestea iar preocuparea de a gasi biletele este asa de mare,incat isi ia concediu si ii ascunde sefului sau direct adevaratul motiv.

Conflictele nuvelei si nelinestile peronajului genereaza un comin savuros. E vorba mai intai de un comic de situatie ilustrat de unele intamplari-comunicarea gresita a numerelor de catre loterie ,cautarea disperata a biletelor ,dar si apoi ai jachetei ,cele doua conflicte cu chivutele –dar si de un comic de limbaj,ilustrat atat de modul de a se axprima al lui Lefter Popescu in functie de aeolutia evenimentelor,cat si de limbajul specific al tigancilor.

In aceasta categorie de comic intra si unele nume propii,caci numele ,,Lefter’’ ne duce cu gandul la cel predestinat sa nu aiba nici un castig in viata ,,Mahalaua farfurigiilor ‘’ este cea locuita de tiganii care se ocupa cu comercializarea farfuriilor,iar,,Strada Emanciparii’’ sugereaza ideea eliberarii dintr-o conditie sociala precara,dorinta care nu se va realiza.

Intamplarile capata insa in final doar o aparenta comica ,deoarece la sfarsit cititorul ramane cu un gust amar,intrucat personajul este doar victima unui joc al hazului.

Modul de expunere predominant este naratiunea ,intrucat scrierea este o opera epica, dar Caragiale isi dovedeste si aici talentul de dramaturg prin folosirea dialogului foarte apropiat de comunicarea orala ,care se desfasoara intr-o succesiune dramatica de intrebari si raspunsuri,perfect adecvate momentele actiunii , starile sufletesti ale eroilor si adecvata momentelor actiunii, starile sufletesti ale erorilor si conditiilor sociale.

Asa se explica prezenta in text a numeroase pronume interogative, a interjectilor ,a substantivelor in cazul vocative, a propozitilor eliptice, a verbelor la imperative si a unor tipuri diferite de intonatie.Descrierea este putin prezenta in opera si nesemnificata , prin ea facandu-se referire la unele insusiri ale personajelor sau la aspectul mahalalei Farfurigiilor.

Impletirea acestor moduri de expunere este atat de stransa incat partile narative si cele cateva elemente descriptive par sa constituie veritabile indicatii de regie referitoare la comportarea si la aspectul personajelor , la decorul in care de desfasoara actiunea si la dialogul dintre personaje.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.