Doua loturi

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Gimnaziu

EXPOZITIUNEA

In primul moment autorul ne prezinta cadrul modest in care locuieste familia Popescu . Cei 2 soti sunt oameni linistiti care isi duc existenta impreuna domnul Lefter este obsedat de severitatea sefului sau de la minister care este un om capricios si orgolios. Linistea lor este tulburata de cap.Pandele care intra in casa si i spune dl.Lefter ca s-au tras lozurile casti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Doua loturi

EXPOZITIUNEA

In primul moment autorul ne prezinta cadrul modest in care locuieste familia Popescu . Cei 2 soti sunt oameni linistiti care isi duc existenta impreuna domnul Lefter este obsedat de severitatea sefului sau de la minister care este un om capricios si orgolios. Linistea lor este tulburata de cap.Pandele care intra in casa si i spune dl.Lefter ca s-au tras lozurile castigatoare.dl. Lefter convins ca nu are noroc a imprumutat de la cap. Pandele o suma cu conditia sa-i ofere zece la suta din castig.

INTRIGA

Intriga consta in pierderea biletelor castigatoare pe baza carora trebuia sa fie incasati banii

DESFASURAREA ACTIUNII

In prima parte dl.Lefter incepe sa caute biletele rascolind toata casa eforturile lor sunt zadarnice de oarece biletele nu sunt de gasit.Afla de jacheta cenusie pe care doamna Popescu o daduse unei chivute pe niste farfurii.

Urmeaza drumul la tiganci si luarea lor la sectia de politie deoarece nu gasise biletele, apoi urmeaza intalnirea dl.Lefter cu seful sau care ii atrage atentia sa se intoarca la slujba.

Dl. Lefter fala ca tigancile au fost eliberate si face un drum in noapte la ele aici este batut, scuipat si injurat se intoarce acasa dezamagit prin noroi noaptea iar a doua zi se prezinta la minister ca sa-si dea demisia, el deja se gandeste ca nu mai are nevoie de slujba si ca vaerea castigata ii va asigura traiul, cautand in sertar un dosar da peste cele 2 bilete si alearga cu ele la loterie dar aici PUNCTUL CULMINANT acesta afla ca biletele au numere inverse, se enerveaza cumplit tipa la functionar acesta fiind nevoit sa cheme fortele de ordine.

Lefter Popescu este dat afara si aici DEZNODAMANTUL Autorul marturiseste ca nu stie ce s-a mai intamplat cu personajele sale .

Caracterizarea personajului principal

Lefter Popescu este personajul principal din aceasta nuvela deoarece el este prezent la toate momemtele actiunii.
El ne prezenta pe micul functionar care incearca sa-si depaseasca conditia materiala prin intermediul unui castig la loterie.
El trece printru-n sir de intamplari neprevazute care ii deformeaza cu rapiditate caracterul. Avand un sef sever care il torureaza. Caracterizarea est directa si indirecta.

Prin autocaracterizare Lefter este un om pesimist si superstitios Biletele au fost cumparate cu bani de imprumut de la cap. Pandele cu conditia sa-i dea 10 la suta din castig .Dupa ce cap.Pandele a anuntat castigul .Lefter actioneaza neasteptat de la o stare la alta, de la vestelie in momentul cand afla ca biletele sunt in jacheta pana la o stare de tensiune si nervozitate care nu-l caracterizeaza. Dupa ce sparge toate farfuriile el isi sterge sudoarea de pe frunte asezat pe un scaun. Acesta stare de agresivitate il va domina in continuare incat ajuns la casa tigancilor este cumplit de furios.

Pentru ca se simte jignit in demnitatea sa de om si functionar el cauta sa-si schimbe locul de munca si sa-si depaseasca conditia materiala de aceea spera intrun castig prin intermediul caruia sa devina alt om . Destinul il pacaleste trezind in el speranta unui castig ca apoi sa-l darame si sa-l distruga moral can a cumparat biletele personajul nostru a recunoscut ca nu are noroc tocmai de aceia a imprumutat bani de la cap.

Pandele in momentul in care afla totusi ca s-a ivit norocul incepu sa-l domine setea de imbogatire el cauta cu infrigurare biletele trecand de la ostare de normalitate la mirare si ingrijorare , ironie asprime si chear brutalitate.Faptele, limbajul sau scot in evidenta o grozava sete de castig care-l face sa uite de sotia sa fata de care avea o atitudine normala.

Brutalitatea pune stapanire pe el incat ajunge sa le bata pe tiganci iar culmea deformarii caracterului sau este atunci cand sare la bancher incat acesta este nevoit sa cheme paza. Nervii sai cedeaza treptat numai atunci cand ajunge la birou si mai are urma a tiranului,,turbatul,,.

Descoperirea intamplatoare a biletelor isi schimba brusc gandurile isi da demisia si o semneaza Eleuteriu in loc de Lefter dovada ca devenise un om plin de importanta. El considera ca poate sa-si corupa prietenii si pe chivute gandind la eventuaul castig dar micul functionar nu reuseste sa iasa din conditia materiala pe care o avea deoarece norocul nu surade oricui. Numele pe care il da Caragiale estec sugetiv deoarece Lefter inseamna sarac.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.