Doua guvernari decisive

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Toate acestea, pe un fond moral fara cea mai mica imputare"3. Un portret ne-a lasat si Nicolae lorga: "Batrinul greoi si girbov, cu fata rotunda rosie si parul rar pe care-1 taia circonflexul unor mustati pasnice de blind Bismarck roman, avea, dupa spusa cuiva care 1-a cunoscut bine, marea insusire decisiva de a asculta linistit, pe rind, fara o intrerupere, o tresarire, un gest, si pe unii si pe [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Doua guvernari decisive

Toate acestea, pe un fond moral fara cea mai mica imputare"3. Un portret ne-a lasat si Nicolae lorga: "Batrinul greoi si girbov, cu fata rotunda rosie si parul rar pe care-1 taia circonflexul unor mustati pasnice de blind Bismarck roman, avea, dupa spusa cuiva care 1-a cunoscut bine, marea insusire decisiva de a asculta linistit, pe rind, fara o intrerupere, o tresarire, un gest, si pe unii si pe altii dintre aceia care aveau o pregatire de care el insusi ramasese cu totul strain, pentru ca, la urma, cind, din atita discutie, nu mai ramasese nimic si nu se mai putea intelege nimic, sa indice pe A©dumnealui care are dreptate>>,

si alegerea era oricind fara gres"4, in istoria Romaniei moderne, acest om politic apare in prim-plan numai in situatiile disperate, gasind de fiecare data acele cuvinte convingatoare si putine, aducatoare de solutii- La momentul de cumpana al detronarii lui Cuza, preia conducerea Locotenentei, pentru ca imediat sa dea Romaniei prima sa Constitutie democratica (1866); in clipa declansarii miscarii separatiste de la Iasi, Lascar Catargiu se duce in marele oras moldovean, al carui prefect fusese sub Voda Sturdza, si nu ezita sa aplice forta; mult mai tirziu, in 1891, pronunta in fata reginei Elisabeta celebra fraza de refuz a casatoriei printului mostenitor Ferdinand cu Elena Vacarescu:

"Aiasta se poate, dar atunci Dumnealui ramine un simplu particuler!", atitudine ce rezolva o noua grava criza dinastica.Guvernul format de Lascar Catargiu in acea noapte de mare pericol il avea pe gen. Christian Teii la Ministerul de Razboi, pe Gheorghe Costaforu ca ministru de externe, pe Nicolae Kretzulescu la Justitie, iar la Ministerul de Finante pe Petre Mavrogheni. Pentru a intelege ce ar fi insemnat abdicarea lui Carol I in primavara anului 1871 sa facem apel la o analiza pertinenta: "Punerea in discutie de catre puterile interesate a existentei Unirei. Primejdia miscarilor separatiste.

Tribulatiunile nesfirsite prin intreaga Europa in cautarea unui alt principe care sa riste din nou experienta ce o facuse domnitorul Carol. Pierderea definitiva a unei posibilitati de sprijin din partea Germaniei si certitudinea cistigarii unui nou dusman in dinastia de Hohenzollern, tocmai in momentul in care imperiul german se proclamase la Versailles si avea sa capete o mare influenta in politica europeana. Lasarea tarii fara nici un sprijin -- Franta invinsa fiind prea ocupata cu refacerea ei proprie, Anglia fiind prea departe si Italia inca prea slaba -- in viitorul conflict ruso-turc ce se desemna ca inevitabil inca de pe acum.

Pierderea oricarei continuitati si stabilitati inauntrul tarii, unde adolescenta noastra constitutionala si inflacararea temperamentului latin aveau mai mult ca oricind nevoie de un punct fix in jurul caruia sa se stringa inauntru si de un punct de reazem pe care sa se sprijine in afara. Iata ce ar fi insemnat abdicarea domnitorului Carol in martie 1871"5. Va trebui sa adaugam la acest tablou exploziv cel putin doua detalii: pe toata perioada razboiului franco-prusac, ministerul de externe francez a manevrat pentru detronarea lui Carol si readucerea lui Cuza sau alegerea pe Tronul Romaniei a colonelului Nicolae Bibescu, declarat peste noapte print francez (!)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.