Doricul, ionicul si corinticul

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.82

nivel: Facultate

Aici e cazul sa explicam si o alta distinctie: intre perspectiva si actul propriu-zis al nararii. Perspectiva este punctul de vedere; actul de a nara este vocea povestitorului.Este evident ca "povestirea" implica cel putin doua planuri principale: al naratiunii (prin care intelegem actiunea, personajele, pe scurt diegeza) si actul de a nara (timpuri, aspecte si moduri specifice). Cuvantul "povesti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Doricul, ionicul si corinticul

Aici e cazul sa explicam si o alta distinctie: intre perspectiva si actul propriu-zis al nararii. Perspectiva este punctul de vedere; actul de a nara este vocea povestitorului.Este evident ca "povestirea" implica cel putin doua planuri principale: al naratiunii (prin care intelegem actiunea, personajele, pe scurt diegeza) si actul de a nara (timpuri, aspecte si moduri specifice). Cuvantul "povestire" le implica pe amandoua si e utilizat, in plus, si ca nume al unei specii de proza.

Se admite azi ca exista doua moduri de a infatisa actiunea sau personajele unui roman, doua strategii prin care ele apar cititorului: unul direct, constand in "povestire", relatare sau discurs, si altul indirect, constand in prezentare sau punere in scena. In acest context retoric, discursivitatea caracterizeaza tipul de roman personal, in care un autor sau un narator se exprima in chip nemijlocit, si se opune dramatizarii, inscenarii evenimentelor, din romanul de tip impersonal sau pluripersonal, in care naratorul se identifica cu o voce supraindividuala ("Ion") sau cu diferite voci si perspective individualizate ("Concert din muzica de Bach").

Cu aceste precizari in chip de preambul, putem porni in cautarea modelului nostru. Sa luam mai intai in considerare unele dintre propunerile existente. Cum am putea nega faptul, in aceasta ordine de idei, ca romanul se imparte, dupa expresia lui Thibaudet, intre aventura si eros, impartindu-si totodata publicul? Un prim model este sugerat chiar de aceasta separatie. Roman al aventurii, in sens larg, este acela care corespunde unei imaginatii active si virile: romanul social si politic, al explorarii lumii exterioare, al cuceririi, fie cucerirea intelectuala; religioasa ori de alta natura.

El se bizuie pe un ideal de vigoare fizica si morala, si presupune un cititor doritor de miscare, de actiune, de lupta. Celalalt tip, romanul erotic, este "feminin", in masura in care este psihologic, secret, interior.Analiza psihologica e forma subtila de barfa, o cancanerie. De aceea e "feminin" psihologismul. Romanul romanesc urmeaza si el o linie dubla. Prin Slavici, Agarbiceanu, Rebreanu sau Preda ilustreaza socialul, politicul, fresca si aventura; prin Duiliu Zamfirescu, G. Ibraileanu, Hortensia Papadat-Bengescu si Holban ilustreaza analiza psihologica, tipologia feminina, dramele sufletului.

Gen demitizator, romanul este si unul care mitizeaza. E un instrument de dezvaluire, dar si o cutie de miracole.Ajuta oamenii sa-si cunoasca lumea in care traiesc, dar le deschide si o poarta spre transfigurarea ei. Ii pune in contact cu realul, ingaduindu-le deopotriva sa creada intr-o transcendenta.Cele doua tipuri in care am clasificat, provizoriu, genul raspunde la doua necesitati umane concomitente si la fel de importante. Romanul "feminin", psihologic, dezvaluie si analizeaza; romanul actiunii ofera duplicatul imaginar al realului istoric.

Avem probabil nevoie si de unul si de altul, si de Holban si de Rebreanu. Intaiul e o coborare in arcanele sufletului individual al intimitatii, un viol legal, al doilea e o povestire. Citim "Ion" cu sentimentul eposului, al mitului. Taranul insetat de pamant si ingenunchind spre a-l saruta este, la Rebreanu, mai putin acel individ istoriceste adevarat, cu care ne-a desprins realismul, si mai mult un erou, o fiinta mistic unita cu Pamantul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.