Donatiile deghizate

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.86

nivel: Facultate

Donatia deghizata constituie o adevarata donatie , deci ea este supusa si regulilor de fond prevazute special pentru donatii (capacitate , irevocabilitate de gradul 2 , reductiune , raport , revocare in cazurile prevazute de lege) . -forma
Opinie (practica judiciara) pentru validitatea acestor donatii nu se cere respectarea formei autentice , ci numai a formei prevazute de lege pen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Donatiile deghizate

Donatia deghizata constituie o adevarata donatie , deci ea este supusa si regulilor de fond prevazute special pentru donatii (capacitate , irevocabilitate de gradul 2 , reductiune , raport , revocare in cazurile prevazute de lege) . -forma
Opinie (practica judiciara) pentru validitatea acestor donatii nu se cere respectarea formei autentice , ci numai a formei prevazute de lege pentru contractual care deghizeaza donatia.

Nerespectarea acelei forme se sanctioneaza cu nulitatea absoluta a donatiei deghizate , desi acea forma este prevazuta de lege numai ad brobationem . Forma se imprumuta de la contractual care deghizeaza donatia , iar sanctiunea care se aplica este de regula cea prevazuta pentru donatii .
Majoritatea doctrine critica Solutia jurisprudentei , solicitand respectarea formei autentice a donatiilor .Art 813 C civ " toate donatiile se fac prin act authentic " .
-dovada

Cat priveste proba deghizarii (indifferent de forma in care s-a incheiat actul aparent) se aplica regulile din material simulatiei , deci partile si succesorii lor universali ori cu titlu universal , o pot dovedi prin contrainscris sau inceput de dovada scrisa , care poate fi completata cu martori si prezumtii (potrivit regulilor de dovada a contractelor) , in schimb tertii (inclusive succesorii cu titlu particular si creditorii birografarii ai partilor) prin orice mijloace de proba .

-legea (art 845 C civ) prevede in favoarea mostenitorilor rezervatori o prezumtie relative potrivit careia instrainarea cu titlu overos facuta unui succesibil in linie dreapta (ruda in linie directa descendenta sau ascendenta , inclusi rudenia civila rezultand din adoptie) reprezinta o donatie deghizata(supusa reductiunii) , dar numai daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere , iar deghizarea nu este invocate de un mostenitor in linie dreapta care sa fi consimtit la incheierea actului .
2. Donatiile prin interpunere de personae
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.