Don Quijote

2x puncte

categorie: Romana

nota: 8.84

nivel: Liceu

Don Quijote este un hidalgo sărac din La Mancha, om cu mintea rătăcită din pricina lecturilor insistente profilate pe un singur tip de cărți: romanele cavalerești; între care Amadis de Gaula ocupă un loc de cinste. Astfel influențat de lecturi, Don Quijote pornește la drum ca un adevărat cavaler, încălecând pe Rosinanta, o mârțoagă, alegându-și niște arme din carton și consacrându-și faptele alese[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Don Quijote

Don Quijote este un hidalgo sărac din La Mancha, om cu mintea rătăcită din pricina lecturilor insistente profilate pe un singur tip de cărți: romanele cavalerești; între care Amadis de Gaula ocupă un loc de cinste. Astfel influențat de lecturi, Don Quijote pornește la drum ca un adevărat cavaler, încălecând pe Rosinanta, o mârțoagă, alegându-și niște arme din carton și consacrându-și faptele alesei inimii sale, Dulcineea din Toboso, de fapt o simplă țărancă nu prea frumoasa. În drumul său se oprește mai întâi la un han unde îl ia pe hangiu drept castellan. Întâlnind un țăran ce-și bătea servitorul legat de un copac, il oblige pe acesta să-l dezlege și să-i plătească simbria. Întâlnește apoi niște negustori cărora le cere să proclame pe Dulcineea drept cea mai frumoasă doamnă din lume. Este însă grav bătut și astfel trebuie să se întoarcă acasă, îmbolnăvidu-se. Prietenii lui știu că responsabile pentru demența lui sunt cărțile de aventuri, pe care hotărăsc să le ardă, cruțând doar doua: Dina de Montemayor si Amadis de Gaula.

După însănătoșire, eroul hotărăște să plece din nou, de această dată luându-și un însoțitor, pe Sancho Panza, pe care îl convinge să-i fie scutier. Ia niște mori de vânt drept uriași, cu care vrea să se bată, iar în trăsura pe care o însoțesc niște călugări benedictini își închipuie că se afla o prințesă răpită. Pornind la atac împotriva convoiului, este din nou lovit.

Unor păstori care îl adăpostesc le ține niște discursuri despre vârsta de aur a omenirii, când “mișcările iubitoare ale sufletului se arătau cu naivitate, fără ca cineva să caute a le pune într-o lumină mai bună, prin ocolul meșteșugit al cuvintelor. Nu există înșelăciune, minciună și răutate, care să se amestece cu inima deschisă și cu buna credință”.De la păstori află Don Quijote de povestea lui Grisostomo, care își dăduse viața pentru a obține iubirea frumoasei păstorițe Marcela. După ce pleacă de la păstori, cei doi sunt atacați de păzitorii unor iepe, din pricina Rosinantei, care fusese atrasă de nechezatul acestora. O turmă de oi capătă în ochii celor doi aspectul unei armate de dușmani, și o atacă. Ciobanii îi bat din nou. Eliberează un convoi de condamnați în lanțuri, convins că a reparat o nedreptate. Pușcăriașii, în schimb, îi atacă cu pietre, iar unul îi fură măgarul lui Sancho. Întâlnind pe bărbierul unui sat, îi iau lighenașul, pe care îl cred coiful unui vrednic cavaler, coif pe care Don Quijote hotărăște să-l poarte ca pe un trofeu de cinste.

În Sierra Morena află pe nefericitul Cardenio, nebun din pricina unei iubiri neîmpărtășite. Pe malul unei ape o descoperă pe Dorothea, iubita lui Fernando. Dorothea îi povestește lui Don Quijote de Lucinda, iubita răpită a lui Cardenio. Ajunși la un han, Don Quijote și Sancho Panza iau butoaiele cu vin drept uriași și le spintecă, spre marea supărare a hangiului. La han apar călători mascați. Sunt Don Fernando si Lucinda, pe care Don Quijote o redă lui Cardenio, iar Fernando o regăsește pe Dorothea. După alte întâmplări, Don Quijote este dus acasă, în La Mancha. Ajunge într-o duminică după-amiază, mai mult mort decât viu.

După o lună, el încă nu este vindecat de nebunie și încearcă să-l convingă pe Sancho să pornească din nou spre El Dorado. Palatul Dulcineei nu se vede nicăieri și cand, spre a-l consola, Sancho îi arată lui Don Quijote o țărancă oarecare, acesta consideră că ceva necurat s-a întâmplat și că sub chipul had al aceleia se află gingașa doamnă a sufletului său. După un duel cu bacalaureatul Sanson Carrosco, un compatriot, învingătorul Quijote atacă un transport de lei care obosiți, nu reacționează. Don Quijote “cavalerul tristei figuri”se va autointitula de acum “cavalerul leilor”.
Quijote îi făgăduise de multă vreme lui Sancho guvernământul unei insule, ca răsplată pentru osteneala și loialitatea lui. Ajunși la castelul unui duce, acesta îl determină pe Quijote să-și țină promisiunea. El îl numește pe Sancho drept guvernator al insulei Barratoria. Sancho se dovedește însă incapabil și renunță la înalta însărcinare ce-i fusese oferită.

După o mulțime de alte peripeții, Quijote se întoarce în casa sa și cade într-un somn greu. Când se trezește este vindecat de nebunie, înțelege tot ceea ce făcuse înainte și simte că i se apropie sfârșitul. Sancho Panza îl plânge, pentru că-i plăcuse jocul nebunesc al stăpânului său, deși de multe ori el fusese cel care încercase să-i arate absurditatea și inutilitatea tuturor actelor sale, în care, de altfel, se va complace el însuși. Don Quijote moare cu mintea vindecată complet, ca prin minune.

Într-un studiu închinat Cavalerului de la Mancha, se remarcă faptul că romanul Don Quijote al lui Cervantes urmărește cu exactitate scenariul inițiatic de sursă medievală, mulțumită căruia Don Quijote trece prin diverse experiențe căutând să ajungă la “starea reprezentată de vârsta de aur” a omenirii. Este Don Quijote victima unei false percepții a realității, sau nu? El nu vede sau nu vrea să vadă realitatea?
Romanele cavalerești și pastorale, filozofia neoplatoniciană sunt când atacate, când - paradoxal - folosite ca termeni de comparație și elemente de construcție fundamentale. Astfel, prin romanul Don Quijote apare unul din primele romane moderne. Personajul Don Quijote vorbește și gândește într-o permanentă intertextualitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.