Domnia olandezului in Anglia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Liceu

Daca Wilhelm al III lea pastreaza, cel putin in drept, puterea executiva, el e departe de a avea prestigiul personal pe care Carol I si l-a mentinut pana la esafod. Un partid iacobit, destul de numeros, ii ramane credincios lui Iacob al II lea. Orice mare senior caruia Wilhelm ii refuza vreo favoare intra imediat in corespondenta secreta cu curtea refuAZgiata la Saint Germain.

Cati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Domnia olandezului in Anglia

Daca Wilhelm al III lea pastreaza, cel putin in drept, puterea executiva, el e departe de a avea prestigiul personal pe care Carol I si l-a mentinut pana la esafod. Un partid iacobit, destul de numeros, ii ramane credincios lui Iacob al II lea. Orice mare senior caruia Wilhelm ii refuza vreo favoare intra imediat in corespondenta secreta cu curtea refuAZgiata la Saint Germain.

Cativa episcopi si patru sute de preoti, fideli doctrinei dreptului divin, refuza sa presteze juramant. Sunt acei non jurors care trebuie sa si paraseasca posturile si pe care Wilhelm ii inlocuieste cu episcopi "toleranti", ca Burnet si Tillotson. Daca ar fi putut, Wilhelm le ar fi impus englezilor neutralitatea religioasa. In fata opozitiei pe care o starneste aceasta idee prea noua, trebuie sa cada la invoiala. Un edict din 1689 cu privire la toleranta aduce o relativa libertate a cultelor, dar catolicii si disidentii raman exclusi din functiile oficiale.

Cativa nonconformisti, pentru a face parte din municipalitati, accepta sa adere la biserica staAZtornicita. E ceea ce se numeste "conformismul oca-zional", care starneste furia tory lor impotriva acesAZtei comedii nelegiuite.Granitele dintre partide devin mai precise. Partidul tory este al proprietarilor de pamant (landed men), al squire ilor iacobiti si al adeptilor biseAZricii anglicane. Partidul whig se compune din trei elemente: familiile aristocratice de traditie anti iacobita (Cavendish, Russell, Pelham); negustori din Londra, nababi coloniali, noi financiari (moneyed men), care in vremea aceea se imbogateau repede si isi cumparau locuri in parlament;

si, in sfarsit, disidentii, care n au alta legatura cu primele doua grupe decat teama comuna de dinastia Stuart si de intoleranta religioasa. In epoca lui Iacob al II lea, partidul tory s a vazut, la desperare, obligat sa aleaga intre biserica anglicana si rege; pentru a scapa de Roma a sprijinit Haga. Unii regreta si viseaza la o restauratie imposibila. Dimpotriva, sub domnia lui Wilhelm, partidul whig, printr o ciudata rasturnare a lucrurilor, a devenit cel mai credincios sustinator al monarhului.

El sprijina fara rezerva. pe Wilhelm de Orania in razboaiele sale impotriva Frantei: a) pentru ca le intreprinde ca sef al prin-tilor protestanti; b) pentru ca lupta impotriva lui Ludovic al XlV lea inseamna si lupta impotriva pretendentului Stuart, de la care partidul whig se poate astepta la orice; c) pentru ca prietenii lor din Londra cunosc in timpul acestui razboi si din cauza lui o incredibila prosperitate.

V. Din anul 1609 exista la Amsterdam o banca renumita la care orice mare comerciant din Europa isi avea contul lui, astfel ca, la rigoare, si daca se supunea unei proceduri complicate, putea plati prin "transfer", ca printr o banca moderna. Anglia ramaAZsese la bancile particulare si la nenumaratii sai zarafi din evul mediu. Aurarii (goldsmiths) faceau comert cu aur, dadeau imprumuturi regelui, partiAZcularilor si primeau in depozit metale pretioase in schimbul carora eliberau recipise (goldsmiths notes), care constituita primele bilete de banca.

Vistieria insasi se imprumuta de la aurari. Pe vremea razAZboaielor impotriva lui Ludovic al XlV lea, impoziAZtele si imprumuturile devenisera insuficiente pentru a face fata cheltuielilor. Atunci partidul whig in-venta datoria publica, Banca Angliei si speculatia asupra titlurilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.