Domnia lui Alexandru Ioan Cuza 1859-1866

1x punct

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Odata unirea deplin recunoscuta, chiar daca numai pe durata domniei si vietii lui Cuza, eforturile sale s-au indreptat spre infaptuirea marelui program de reforme care va edifica'Romania moderna. Dar luptatorii de la 1848 se vor gasi acum pe pozitii diferite.Opozitia marilor proprietari (tematori de a-si pierde o data cu pamantul si puterea politica) se alatura celei "rosii", liberale, constituita[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Domnia lui Alexandru Ioan Cuza 1859-1866

Odata unirea deplin recunoscuta, chiar daca numai pe durata domniei si vietii lui Cuza, eforturile sale s-au indreptat spre infaptuirea marelui program de reforme care va edifica'Romania moderna. Dar luptatorii de la 1848 se vor gasi acum pe pozitii diferite.Opozitia marilor proprietari (tematori de a-si pierde o data cu pamantul si puterea politica) se alatura celei "rosii", liberale, constituita din personalitati politice care actionasera pentru Unire si dubla alegere a lui Alexandru I. Cuza, dar pe care acesta nu le cointeresase in marea sa opera politica.

Domnul nu avea de ales; respinse de Adunarea electiva, reformele nu puteau fi impuse decat printr-un act de autoritate pe care Alexandru I. Cuza nu ezita sa-l infaptuiasca. Dupa ce secularizarea averilor manastiresti, legea electorala, legea rurala, legea instructiunii, legea comunala, legea organizarii armatei s Codurile civil si penal au devenit realitate, acesta a considerat ca ii mai ramanea de infa 121x231b ptuit doar, pentru a pune in practica integral hotararile Adunarilor din 1857, instalarea printului strain.Scrisoarea pentru Napoleon al ///-/ea, din 1 octombrie 1865, si mesajul pentru cele doua camere ale Parlamentului, de la inceputul lui decembrie, aratau clar ca domnul Unirii isi indeplinise misiunea.

Alexandru loan Cuza

Actiunea politica interna si lupta diplomatica pentru recunoasterea Unirii depline (1859-1861). Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 reprezenta primul pas pe calea infaptuirii statului national roman unitar. Impusa sub o puternica presiune populara, cu deosebire la Bucuresti, alegerea ca domn al Tarii Romanesti a lui Alexandru loan Cuza avea sa-si gaseasca o confirmare deplina la marea manifestare prilejuita de sosirea alesului natiunii in capitala munteana, ce avea sa devina, peste numai cativa ani, capitala tuturor romanilor.

Dar odata incheiate manifestarile prilejuite de dubla alegere, Alexandru I. Cuza isi dadea seama ca Principatele aveau sa rezolve grele si complicate probleme, cea mai stringenta fiind recunoasterea internationala a alegerilor Faptul implinit la 24 ianuarie 1O59 era considerat de Poarta si de Austria drept o incalcare a Conventiei de la Paris. Situatia creata in cele doua Principate urma sa faca, de altfel, obiectul unei noi Conferinte internationale, care se deschidea la Paris, la 26 martie/7 aprilie - 25 aug./6 sept.

Misiuni speciale, conduse de persoane apropiate lui Alexandru I. Cuza, au vizitat capitalele Marilor Puteri garante si au reusit sa castige sprijin pentru cauza romaneasca. inca in a doua sedinta a Conferintei (1/13 aprilie) Franta, Rusia, Anglia, Prusia si Sardinia au recunoscut dubla alegere. Imperiul Otoman si Austria insa tergiversau; mai mult, se afla ca se punea la cale o interventie militara peste Dunare. Alexandru I. Cuza raspunse energic. La 20 aprilie, la Floresti, intre Ploiesti si Campina, armata moldo-munteana era concentrata spre a face fata oricarei situatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.