Domeniul public

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.93

nivel: Facultate

In literatura juridica s-a aratat ca prin bunuri de uz public se inteleg acele bunuri care sunt destinate chiar prin natura lor de a fi folosite de toti cei administrati si la care au acces toate persoanele (de exemplu parcurile, pietele, strazile, etc). Prin bunuri de interes public se inteleg bunurile care au destinatia de a fi folosite in cadrul unei activitati care intereseaza pe toti membri s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Domeniul public

In literatura juridica s-a aratat ca prin bunuri de uz public se inteleg acele bunuri care sunt destinate chiar prin natura lor de a fi folosite de toti cei administrati si la care au acces toate persoanele (de exemplu parcurile, pietele, strazile, etc). Prin bunuri de interes public se inteleg bunurile care au destinatia de a fi folosite in cadrul unei activitati care intereseaza pe toti membri societatii, desi nu pot fi folosite de orice persoana: de exemplu terenurile pe care sunt amplasate scoli, biblioteci, teatre, muzee [1].

Statul sau unitatile administrativ-teritoriale exercita posesia, folosinta si dispozitia asupra bunurilor care alcatuiesc domeniul public, in limitele si in conditiile legii. In literatura juridica s-a sustinut si opinia ca administratia nu are asupra bunurilor din domeniul public un drept de proprietate privata, neavand jus utendi, fruendi et abutendi [2]. Dispozitiile constitutionale, ale Legii nr. 213/1998, precum si ale altor legi speciale, nu fac altceva decat sa determine bunurile care fac obiectul exclusiv al domeniului public prin enumerare, lasand la latitudinea legiuitorului de a incadra si alte bunuri in aceasta categorie prin formularea "precum si din alte bunuri" cu conditia ca acestea sa fie de uz sau de interes public national si sa fie declarate ca atare prin lege.

In general, domeniul public este alcatuit din bunurile prevazute la art. 138 alin. 3 din Constitutie, din cele stabilite in anexa la Legea nr. 213/1998 si din orice alte bunuri, care potrivit legii, sau prin natura lor sunt de uz si de interes public, si sunt dobandite de stat sau de unitatile administrativ-teritoriale prin modurile prevazute de lege. Prin prisma dispozitiilor cuprinse in Legea nr. 213/1998, putem distinge un domeniu public al statului, un domeniu public al judetelor, un domeniu public al comunelor, oraselor si al municipiilor [3].

Domeniul public al statului este alcatuit din bunurile prevazute la art. 138 alin. 3 din Constitutie, din cele prevazute in anexa 1 la Legea nr. 213/1998 (de exemplu bogatiile de orice natura ale subsolului in stare de zacamant, spatiul aerian, apele de suprafata cu albiile lor minore, malurile si cuvetele lacurilor, apele subterane, apele maritime interioare, faleza si plaja marii, padurile si terenurile destinate impaduririi, terenurile care au apartinut domeniului public al statului inainte de 6 martie 1945, parcurile nationale, rezervatiile naturale si monumentele naturii, patrimoniul natural al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii,

resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, infrastructura cailor ferate, inclusiv, tunele, drumurile nationale, drumurile nationale europene, canalele navigabile, lacurile de acumulare, porturile maritime si fluviale, pistele de decolare si aterizare, statuile si monumentele, muzeele, colectiile de arta, terenurile si cladirile in care isi desfasoara activitatea autoritatile publice centrale, etc. Unele dintre aceste bunuri se regasesc si in dispozitii ale unor legi speciale, cum ar fi suprafetele terestre si acvatice, inclus terenurile aflate permanent sub apa, care intra in componenta biosferei Delta Dunarii, impreuna cu resursele naturale pe care le genereaza, constituie patrimoniu public de interes national, potrivit art. 10 al 1 din Legea nr. 82/1993 [4].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.