Domeniul funciar al Craiovestilor

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

) Bunurile de mostenire ne sunt cunoscute mai intai din hrisovul amintit, din 1589; cum insa, intre epoca in care tatal Craiovestilor si-a impartit averea si data acestui act trecuse un secol, este posibil ca hrisovul lui Mihnea Turcitul sa cuprinda si unele erori, mai ales in partea, mentionata oarecum in treacat, care se refera la urmasii lui Pirvu vornicul, adica la Neagoe Basarab, Preda ban si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Domeniul funciar al Craiovestilor

) Bunurile de mostenire ne sunt cunoscute mai intai din hrisovul amintit, din 1589; cum insa, intre epoca in care tatal Craiovestilor si-a impartit averea si data acestui act trecuse un secol, este posibil ca hrisovul lui Mihnea Turcitul sa cuprinda si unele erori, mai ales in partea, mentionata oarecum in treacat, care se refera la urmasii lui Pirvu vornicul, adica la Neagoe Basarab, Preda ban si Marga cea batrana. Satele mentionate in aceasta parte a actului au fost fara indoiala in stapanirea Craiovestilor, dar nu putem fi siguri, totdeauna, ca ele scoborau de la Neagoe Strehaianu.

Stramutarea discutiei pe terenul concret, a istoriei fiecarui sat, creaza insa posibilitatea ca, pe viitor, rezultatele noastre sa fie imbunatatite prin informatii noi sau nefolosite inca. in actul din 1589 se arata ca satele si tiganii, ce s-au impartit atunci, "au fost de mostenire si de stramosie, vechi si drepte averi", date de jupan Neagoe ban Strehaianu fiilor sai, "in zilele lui Vlad voievod Calugarul". Din "aceste averi de la patru frati", partea lui Barbu banul "a miluit-o el la slugile lui, care i-a slujit si a dat din ele si a daruit la sfanta manastire de la Bistrita. Iar cate au ramas, le-a dat fratilor sai, pentru ca Barbu ban a fost sterp".

Partea lui Danciu Gogoase comis a fost pierduta de fiul sau Draghici, care "s-a ridicat domn la Tarigrad... si a inchinat toata partea lui si a tatalui sau turcilor. Iar domnul care a fost atunci in Tara Romaneasca a adunat pe toti boierii lui, de i-a trimis la cinstita Poarta, de s-au parat cu el si l-au pierdut acolo. Iar apoi, de vreme ce au venit acei boieri de la Poarta, domnul lor i-a intrebat care ce a cheltuit. Asa a pradalnicit si a luat partea lui Danciu Gogoase, de a impartit-o acelor boieri pentru cheltuiala; fiecare boier, cat a cheltuit, atat a luat".

Am aratat cu alt prilej1, ca domnul nenumit din pasajul de mai sus, in vremea caruia s-a ridicat Draghici, n-a fost Radu Paisie, cum s-a crezut multa vreme, datorita unei vechi erori de editie, ci Vlad inecatul. Ridicarea lui Draghici s-a petrecut intre 18 august 1530, data luptei de la Viisoara si 4 octombrie acelasi an. Adaug ca Barbu ban si fratele sau Draghici sunt autorii actului din 7 august 1530, dat manastirii Cozia2, care a fost adesea discutat de istorici, din cauza formulei "domnesti" pe care o cuprinde, si ca, dupa cat se pare, Draghici Gogoase este aceeasi persoana cu Dragodan voievod, cel ridicat la Spinisor, sat al Craiovestilor. Draghici a fost spanzurat la Tarigrad de Serban banul, ginerele lui Radu Craiovescu, deci de varul sau prin alianta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.