Doina populara

2x puncte

categorie: Romana

nota: 7.08

nivel: Gimnaziu

Primele creatii literare ale poporului roman au fost create de autori anonimi si transmise pe cale orala din generatie in generatie. Continutul acestor creatii a reflectat mentalitatea si traditia poporului roman. Limbajul popular specific pentru tipul creatiilor a particularizat poporul roman intre celelalte popoare. Toate aceste creatii alcatuiesc literatura romaneasca una dintre componentele de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Doina populara

Primele creatii literare ale poporului roman au fost create de autori anonimi si transmise pe cale orala din generatie in generatie. Continutul acestor creatii a reflectat mentalitatea si traditia poporului roman. Limbajul popular specific pentru tipul creatiilor a particularizat poporul roman intre celelalte popoare. Toate aceste creatii alcatuiesc literatura romaneasca una dintre componentele definitorii ale folclorului.
Una dintre poeziile prin care romanul isi exprima sentimentele de dor si jale (cuvinte intraductibile in alte limbi) este doina populara. Starile sufletesti sunt puternic inradacinate in starea lui spirituala.
Modul de expunere principal, folosit mai ales este descrierea.
Cuvintele "dor si jale" sunt intraductibile si definesc sufletul romanului. Tipurile de doine sunt multiple astfel exista: doine de dragoste, de dor, de jale, de catanie, de saracie, de haiducie, etc. Din punct de vedere stilistic aceste creatii se individualizeaza printr-o impresionanta bogatie metaforica si printr-o stransa legatura om - natura (comuniune).
Titlul este sugestiv pentru aceasta specie cu totul aparte in lirica populara fiind format prin substantivul articulate "doina", care defineste aceasta creatie. Poezia "Doina" este reprezentativa pentru tipul de creatie prezentat.
Aceasta poezie nu este structurata pe strofe, fiind insa un text compact, reprezentand o unitate de exprimare a tuturor sentimentelor de dor si jale si sugereaza comuniunea om-natura si armonia poeziei.
Atat la inceputul poeziei, cat si la sfarsitul acesteia, autorul anonim se adreseaza in mod direct doinei:
"Doina, doina,
Cantic dulce,
Cand te-aud
Nu m-as mai duce"
In aceste versuri autorul, isi exprima dragostea si pretuirea prin vocativul "doina, doina", precum si prin epitetele "dulce si viers cu foc". Atitudinea de apropiere sufleteasca este ilustrata prin apozitiile " cantic dulce, viers cu foc", unde epitetele sugereaza muzicalitatea acestei creatii.
Mereu romanul, a iubit creatia populara, deoarece prin intermediul acesteia si-a exprimat cele mai sincere si credibile sentimente fata de natura cu care are o stransa legatura (comuniunea):
"Cand te-aud
Nu m-as mai duce,
Cand rasuni
Eu stau in loc!"
Aceste sentimente sunt legate mai ales de cele patru anotimpuri. Astfel, primavara, care reda viata tuturor creaturilor, il face si pe omul din popor sa renasca:
"Bate vant de primavara,
Eu cant doina pe afara"
In urmatoarele sintagme ale poeziei, apar elemente ale acestui anotimp:
"De ma-ngan cu florile
Si privighetorile"
Anotimpul de iarna il azoleaza pe om in casa, iar singura alinare a sa este doina populara:
"Vine iarna viscoloasa,
Eu cant doina-nchis in casa
De-mi mai mangai zile
Zilele si noptile".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.